EIR STEGANE

I retten i går la forsvarer Erik Mjell frem kopier av gamle BT-artikler i saken der Solheim står tiltalt for grov økonomisk utroskap. Solheim lot kunder spille på kreditt i stor stil, til tross for at det er ulovlig, og mistet fullstendig kontrollen over økonomien i nærbutikken Joker Hop.

— Munnkurv fra Rikstoto

Mjell leste blant annet opp et sitat fra BT 1. juli 2001: «Eg har gjort opp for meg, og skuldar ikkje Norsk Rikstoto pengar. Denne saka er ute av verda. Eg har ikkje, og har aldri hatt ein nedbetalingsplan med Norsk Rikstoto.»

— Dette sa han fordi han hadde fått pålegg fra Norsk Rikstoto om å holde kjeft om avtalen. I dag angrer han på at han ikke sa sannheten, sier Mjell.

Solheim mener at han ikke fikk noen hjelp fra Rikstoto da de laget den hemmelige nedbetalingsplanen, at planen i realiteten var så tøff at den gjorde det umulig for ham å redde butikken.

— Dette er et rått spill fra Rikstoto for å få inn penger. De vet at det foregår kredittspill i stor stil, og er med på å ta sjansen på å ødelegge for andre kreditorer. De er delaktige i dette. Derfor snakker vi om likeverdige kontraktsparter, og da er det som er skjedd heller ikke straffbart, mener advokaten.

- Vet ikke om kredittspill

Økonomidirektør i Norsk Rikstoto, Nils-Eric Hellmann, avviser at Rikstoto kjenner til at det er vanlig at kommisjonærer lar kundene spille på kreditt.

— På generelt grunnlag kan jeg si at dersom vi får mistanke om at noen gjør det, vil vi granske dem, og trolig si dem opp som kommisjonærer. Jeg ønsker ikke å si noe om denne konkrete saken, sier Hellmann.

Etter at de alvorlige økonomiproblemene i Joker Hop ble kjent, stengte verken Rikstoto eller Norsk Tipping terminalene i butikken. De stilte i praksis krav om at Solheim skulle ha en like stor omsetning som tidligere, uten at noen av kundene skulle handle på kreditt. I tillegg måtte Solheim ta opp et privat lån for å dekke deler av gjelden, 600.000 kroner til Rikstoto, 400.000 til Norsk Tipping.

Da startet den negative karusellen for alvor. De neste par ukene økte kredittgjelden med ytterligere vel en million kroner før spillterminalene ble stengt. I januar 2001 skyldte Solheim de to selskapene til sammen 3,8 millioner kroner.

Aktor i saken, Anders Johnsen, mener det er irrelevant hvorvidt Norsk Rikstoto og Norsk Tipping hadde nedbetalingsavtaler med Solheim.

— Det skal ikke ha betydning for skyldspørsmålet, mener Johnsen, som ba om 18 måneders fengsel for Solheim, halvparten betinget. I tillegg har Norsk Tipping bedt om 575.000 kroner i erstatning.