Songstad er mannen som Berge Gerdt Larsen mener har mye av ansvaret for at han først fikk vite om etterforskningen mot seg da han leste Bergens Tidende lørdag 4. februar 2006. Nyheten fikk ødeleggende virkning for forretningsvirksomheten, uten at han fikk sjansen til å forsvare seg, og skyldes ulovlige lekkasjer, mener Larsen.

Etterforskningen førte til at Berge Gerdt Larsen ble tiltalt for grovt bedrageri og grov utroskap, og saken går nå i Bergen tingrett.

— Jeg står fortsatt på at jeg hadde rettslig og etisk grunnlag for å gjøre det jeg gjorde, sa Kaare Songstad i retten i dag.

Hemmelig etterforskning

Siden 2007 har han vært politimester i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Vinteren 2006 var han politiadvokat i Hordaland og hadde påtaleansvaret i etterforskningen av Berge Gerdt Larsen og hans selskaper. I 11 måneder hadde politiet i all hemmelighet etterforsket Larsen, etter at han var anmeldt av skattemyndighetene.

I slutten av januar 2006 snakket etterforskningsgruppen om hvor heldige de hadde vært som hadde kunnet jobbe så lenge uten at etterforskningen ble kjent, fortalte Songstad.

Telefon fra BT

27. januar kommer en telefon til politiet.

— Vi jobber i fred. Så kommer Herr Steiro (Gard Steiro, nåværende nyhetsredaktør i Bergens Tidende, red. merk) på banen. Det er en situasjon som undertegnede må håndtere, sa Songstad i retten.

Både aktor og forsvarer brukte tid på hvordan Songstad håndterte henvendelsen fra Bergens Tidende.

Songstad mener han kom i en tvangssituasjon, blant annet fordi han ikke visste hva Bergens Tidende allerede visste. Han sa at det var uaktuelt å bare klaske på røret. Songstad snakket med Bergens Tidende flere ganger før den første artikkelen kom på trykk.

— Intensjonen var finne ut hva media visste, og ikke minst påvirke media i den fasen vi var i, sa han.

Varsler etterforskerne

Like etter at Songstad ble oppringt, sendte han en e-post til etterforskningsgruppen der han skrev at BT har «meldt seg på banen i vår sak, men vi er ganske usikre på hvor mye de egentlig vet. Det store poenget for dem er nok at det er en sak, og at den er anmeldt. Jeg er heller ikke overrasket om de sitter på ytterligere informasjon. De ville lage en artikkel nå på lørdag, men BT utsetter nå dette i minst en uke etter at de forsto at de kom til å «tråkke i salaten» hvis de gjorde det nå.»

E-posten får Larsens forsvarer til å spørre hva Songstad gjorde for å få BT til å utsette saken:

— Jeg har også jobbet i politiet, og vet utmerket godt at du ikke får en avis til å utsette en sak, uten å få noe tilbake, sa Valen.

— Det trenger ikke være noen gjenytelse.

— De gjorde det bare for å være grei med Hordaland politidistrikt, er det det du sier?

— Når du formulerer det på denne måten er det vanskelig for meg å svare, sa Songstad.

Sentral lekkasje

I retten sa Songstad at alle detaljene i den første artikkelen i Bergens Tidende overrasket ham da han fikk avisen på døren lørdag 4. februar 2006. — Detaljrikdommen måtte tilsi at her var det noe informasjon som var kommet fra, om ikke den innerste sirkel, så i alle fall i nærheten, sa Songstad.

— Da du hadde lest, tenkte du selv at her var det noen fra den innerste sirkel, eller lignende, som hadde lekket informasjon? spurte Valen.

— Ja, jeg gjorde det, detaljrikdommen avvek fra det jeg hadde snakket med Gard Steiro om.

— Var du bekymret for at du selv hadde gått for langt?

— Nei, jeg var ikke det, sa Songstad.

Ifølge Songstad ble det vurdert å be spesialenheten for politisaker etterforske saken for å finne ut om det hadde forekommet en lekkasje fra politiet.

— Vi gjorde ikke det. Jeg er ganske sikker på at vi hadde kommet til en annen konklusjon i dag, sa han.

Personangrep

Songstad beklaget at etterforskningen ble kjent gjennom avisen slik som den ble, og sa han forsto bakgrunnen for den kraftige kritikken Larsen har rettet mot etterforsikringen etter BT-oppslaget.

— Styrken i kritikken mot oss har sin begrunnelse i det vern den etterforskede i en straffesak skal ha, sa han.

Men Songstad rettet også kritikk den andre veien.

— Det bikker over på personangrep og insinuasjoner om kjeltringstreker fra absolutt alle som jobber med saken, sa han.