— Militærnektingen er en av de få tingene jeg er stolt av i livet mitt, sier 52-åringen.

Fred Ove Reksten nektet å avtjene både vanlig verneplikt og siviltjeneste. Han var totalnekter, og ble dømt til såkalt tvangsmessig avtjening, det vil si 16 måneders fengsel. Tre ganger ble han pågrepet og satt i fengsel. Alle gangene sultestreiket han, før han ble sluppet ut igjen da det gikk på helsen løs.

Deretter rømte han til Irland, der han levde i landflyktighet fra 1983 til 1998. Det året fylte han 44 år og var dermed for gammel til å bli innkalt for å avtjene verneplikten. Da vendte han nesen hjem til Bergen for godt.

Mens han oppholdt seg i Dublin, ga Willoch-regjeringen ham en slags utenlandspermisjon. Den innebar at han kunne besøke Norge og hjembyen Bergen innimellom, uten at det ble utstedt arrestordre på ham.

— Hvorfor ble du militærnekter?

— Jeg var pasifist til fingerspissene. En militærtilværelse med våpenopplæring var aldeles utenkelig for meg. Jeg rømte fra landet først og fremst for å få satt i gang en diskusjon rundt militærnekternes forhold i Norge, sier han.

Forfatteren Georg Johannesen og fredsprofessoren Johan Galtung var de store forbildene. Begge satt 16 måneder i fengsel for å ha nektet å utføre militærtjeneste.

NORGES MEST KJENTE: Tre ganger ble han kastet i fengsel. I 15 år levde han i landflyktighet. Visesangeren Fred Ove Reksten er Norges mest kjente militærnekter. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE