— Vi mener dette kan være et skritt for å hindre uønsket svangerskap og redusere antall aborter, sier avdelingslege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagbladet.

Legemiddelverket sender nå ut et forslag om salg av nødprevensjon utenom apotek på høring.

— Vi vil at tilgangen til nødprevensjon skal være lik overalt i Norge. Det er svært viktig at pillen tas innen tolv timer. Mange steder er apotekene stengt på kveldene, om natten og i helgene. Det kan bli for lenge å vente til apoteket åpner igjen, sier Madsen.

I forslaget påpeker Legemiddelverket at det også kan være betenkeligheter med å selge angrepillen utenom apotek. Ulempen kan være manglende tilgang til faglig veiledning, men Madsen viser til at pakningsvedlegget er spesielt utformet med tanke på lettfattelig informasjon. Samtidig er det viktig at angrepillen ikke vil bli en erstatning for bruk av vanlig prevensjon, sier Madsen.

Salget av angrepillen har økt med 6 prosent på ett år, og det er innrapportert kun seks meldinger om bivirkninger siden 2003. Det er derfor trygt å selge pillen utenom apotek, mener Madsen.

Forslaget har høringsfrist til 30. september.