Bergen tingrett fengslet i går mannen for fire uker, men dommeren tar sterkt til orde for at fengsel ikke er egnet sted for 32-åringen. Han har en kjent, alvorlig psykiatrisk diagnose.

Stort lenger enn å anmode politiet kan ikke retten gå. Det har den ikke hjemmel til.

Like fullt er alle parter enige om at varetektsfengsel ikke vil gjøre helsen til 32-åringen bedre.

Kan ikke gå løs

Politiet står derimot i en vanskelig situasjon. Mannen er siktet for å ha overfalt og forsøkt å voldta en kvinne utenfor Hydro-stasjonen på Nyborg i fjor høst.

Siden har mannen vært pasient ved Sandviken, men ble altså skrevet ut fra sykehuset fredag. Vel hjemme i bygden hvor han kommer fra, kom politiet raskt på døren og pågrep mannen.

— Vi må forholde oss til avgjørelsen fra helsevesenet. Politiet mener det er fare for at mannen vil begå ny overgrep. Derfor fremstiller vi han for fengsling, sier politiadvokat Ane Kvål i Hordaland politidistrikt til BT.

Advokat Gisle Didriksen, som forsvarte mannen i gårsdagens rettsmøte, mener fengsel er en dårlig løsning.

— Mannen trenger tett medisinsk oppfølging. Erfaringene er svært blandede i forhold til om han vil få det i fengselet, sier Didriksen.

Innrømmer overfall

32-åringen selv ser mørkt på å sitte i varetekt. Han mener seg frisk nå, og sier at hendelsen på Nyborg kom mens han var i en psykose.

— Jeg tror jeg er Gud når jeg i psykose. Da tror jeg at alt jeg gjør er godt ment, og at det ikke vil skade noen, har han fortalt politiet og behandlerne ved Sandviken.

En av fagpersonene som har vurdert 32-åringen er usikker på om mannen har nok innsikt i sitt sykdomsbilde, og at vrangforestillingene han påstår å ha bare når han er i psykose, er mer stabile. Derfor tror man at det er fare for at han kan begå nye overgrep.

32-åringen innrømmer at han siste søndagen i oktober i fjor gikk bort til en bil ved bensinstasjonen på Nyborg. Her rev han opp døren og satte seg på fanget til en 24 år gammel kvinne. Samtidig prøvde han å ta av henne buksen. Politiet tror hensikten var å voldta henne. Kvinnen kjempet alt hun greide og skrek slik at andre kunder oppdaget det som var i ferd med å skje. Mannen slapp da taket og stakk av.

Ville ha sex

32-åringen har fortalt at han reiste til byen den aktuelle søndagen med den hensikt å skaffe seg sex. Da han fikk øye på kvinnen på Nyborg skal tankene hans bare ha vært å få hånden ned i buksen hennes.

Politiet fester ikke lit til denne forklaringen, og har siktet mannen for forsøk på voldtekt.

32-åringen ble i 1999 anmeldt for to tilfeller av blotting Den gang ble sakene henlagt fordi det alt da ble stilt spørsmål ved om mannen er tilregnelig.

Dette spørsmålet skal nå utredes. Politiet går likevel langt i antyde at mannen kan bli overført til tvungen psykisk helsevern.

Inntil videre blir 32-åringen sittende i varetekt. Han valgte å ta betenkningstid på om han vil klage fengslingen inn for lagmannsretten.