Forsvareren til den drapstiltalte fotballspilleren (27) angrep i sin avslutningsprosedyre Jarle Olsens troverdighet.

Elden viste blant annet til at Olsen i et avhør hevdet å kunne lese ut fra mobiltelefonutskrifter at 27-åringen hadde fått overlevert mellom 30 og 50 gram heroin fra en navngitt person.

– Det er løgn, fri fantasi tilpasset bevisene. Jarle Olsen bør bli tiltalt for dette, for politiet vet at dette er ren løgn, sa Elden i retten.

Politietterforskerne er enige i utslag på basestasjoner viser at den påståtte heroinoverleveringen aldri kan ha funnet sted.

– Har ingen troverdighet

Elden kritiserte politi og påtalemyndighet for ikke å ha gjort nok for å kontrollere Olsens beskyldninger mot de to tiltalte, og viste til at den drapsdømte 32-åringen allerede to dager etter drapet la skylden på andre.

– Jarle Olsen har ingen troverdighet, og om han hadde hatt det, ville ikke hans forklaring alene vært nok til å domfelle de tiltalte, sa Elden.

Han viste til Høyesteretts behandling av boomerang-sakene, der personer som hadde anmeldt politi i Bergen for vold ble tiltalt og dømt for falske anklager.

Høyesterett opphevet dommene på grunn av at de i for stor grad baserte seg på de anklagede politimennenes forklaringer, uten andre tungtveiende bevis.

– Alle anklagene mot N.N. (fotballspilleren) bygger på en eneste ting – påstander fra Jarle Olsen, sa Elden.

– Oppskrift på justismord

27-åringen skal ifølge Jarle Olsen og tiltalen ha oppbevart drapsvåpenet, og overlevert det til Tor Helge Flaten kvelden før drapet.

Ved å analysere mobiltrafikk har imidlertid forsvarerne kommet opp med en annen våpenteori: At Jarle Olsen fikk våpenet fra en navngitt person i Åsane samme kveld, og selv ga våpenet til Flaten.

– Hvis politiet hadde vært åpne for alternativ teorier, ville dette vært like åpenbart for dem som for oss, sa Elden.

Han brukte mye tid på å vise til Fritz Moen-saken, og mente det var flere paralleller til Åsane-etterforskningen.

– Oppskriften på å oppnå et justismord er oppfylt til punkt og prikke i denne saken, sa Elden.

Statsadvokat Jarle Golten Smørdal fikk spesielt hard kritikk.

– Aktor har i all hovedsak bygget sin prosedyre på spekulasjoner, ikke bevis, sa Elden, som også angrep etterforskningen av saken:

– Politiets forutinntatthet har beveget bevisene.

– Eks-dørvakt uten motiv

Også forsvareren til den tiltalte eks-dørvakten (37) kritiserte statsadvokaten, og viste til at påtalemyndigheten bare tror på deler av Jarle Olsens forklaring.

– Det fremstår som mildt sagt underlig at aktor klipper og limer som han gjør, sa advokat Ole Petter Drevland.

Forsvareren mener eks-dørvakten ikke har motiv for drapet. Han trakk frem at til og med statsadvokaten mener 37-åringen må frifinnes for tiltalen for kjøp og slag av amfetamin. Gjeld knyttet til dette narkotikapartiet skal være bakgrunnen for drapet.

Både han og Elden la ned påstand om at deres klienter må frifinnes for Åsane-drapet.

Elden: Ikke drapskuler

Patronene Jarle Olsen fikk overlevert fra samboeren til en eiendomsinvestor var neppe kulene som ble brukt til å drepe Øyvind Bjarte Madsen, mener advokat John Christian Elden. – Samboeren husker det sto tallet 22 på esken. Da er det mer sannsynlig at dette dreier seg om .22-kaliber ammunisjon, som kan ha vært til et våpen vi vet Olsen hadde, sier Elden. Dette våpenet er ikke det samme som ble brukt til å drepe Madsen, som ble skutt med et .32-kaliber-våpen.

JUSTISMORD: Advokat John Christian Elden sammenlignet politiets arbeid i den nye Åsane-etterforskningen med justismordet på Fritz Moen. ARKIVFOTO: SCANPIX
Åserud, Lise