Etter det ubehagelige oppbruddet som byråd i fjor sommer har venstremannen bestemt seg for å søke tilbake til den karrieren han startet på for over tjue år siden.

53-åringen åpner advokatpraksis, og satser bl.a. på pasienter som har en høne å plukke med helsevesenet. Helserett blir ett av spesialfeltene for den tidligere direktøren ved Haukeland sykehus.

I advokatfellesskap med Trond Lexau og Tom Schj. Skare har han dessuten ambisjoner om å gjøre arbeidsrett og opphavsrett til sentrale arbeidsområder.

Nedturen tok på

Andersland legger ikke skjul på at nedturen i juni i fjor tok på. Han sier til Bergens Tidende at han søkte flere ledende stillinger, og var nesten ved målet et par ganger. Men utpå høsten bestemte han seg for å gjøre bruk av advokatbevillingen som han fikk i 1982.

— Legger du nå politikken definitivt på hyllen?

— Nei, jeg fortsetter som gruppeleder for Venstre i bystyret, og i april skal jeg delta på landsmøtet i partiet.

Rastløs - og nysgjerrig

— Du er en urolig sjel?

— Ja, det er nok mange som mener at det har vært en viss rastløshet over min karriere. Jeg vil heller bruke ordet nysgjerrighet for å forklare hvorfor jeg har vært borti en del stillinger i årenes løp. Det var også grunnen til at jeg søkte nye utfordringer som leder i høst, sier Andersland.

Rastløsheten og nysgjerrigheten brakte ham for øvrig over i Venstre i 1994, etter at han flere år før hadde sagt farvel til Høyre. På 1980-tallet var han bl.a. leder i Bergen Høyre.

Etter kort tid ble han en av Venstres ledende bypolitikere, men er i dag en av Lars Sponheims krasse kritikere.

Også statssekretær

Yrkeskarrieren brakte den ferske juristen først til Morgenavisen som journalist, og deretter til Bergen kommune som konsulent.

Geir Kjell Andersland har i årenes løp arbeidet som advokatfullmektig, som direktør for Vestbo, og som direktør for Haukeland sykehus - for så å avslutte som direktør ved Norges Handelshøyskole før han ble byråd for kultur, idrett og skole og dermed heldagspolitiker i rådhuset noen måneder.

Innimellom alt dette fikk han et års tid som statssekretær i Sosialdepartementet i regjeringen Syse (1989-90). Den daværende høyremannen fikk da æren, eller ansvaret, for den såkalte ventelistegarantien.