Følg vår direktedekning fra rettssalen i spalten til høyre.

Mannen som politiet mener er lommemannen står tiltalt for 68 overgrep, deriblant voldtekt og forsøk på seksuell omgang med unge gutter. Totalt omfatter tiltalen 74 forhold. I tillegg til overgrepene er Andersen tiltalt for brudd på våpenloven, som han nå har tilstått.

Tiltalte Erik Andersen tok på seg lesebriller og fulgte med mens aktor Jofrid Kile Berg leste opp den lange tiltalebeslutningen. Han erkjenner straffskyld for syv av overgrepene, i tiltalten omtalt som utuktig og seksuell omgang med barn under 14 år.

I tillegg erkjenner han delvis straffskyld for ni forhold. Alle disse sakene gjaldt tilfeller der barn skal ha blitt lurt til å stikke hånden ned i lommen hans.

Andersen nekter straffskyld for alle unntatt ett av de grovere overgrepene. Han vedgår imidlertid å ha stått bak flere mindre alvorlige overgrep i Trondheim og i Ålesund — men i noen av sakene erkjenner han bare delvis straffskyld. Politiet har DNA-beviser i flere av sakene.

Han nekter straffskyld for overgrep i Luster.

30 gutter skal i retten

Dommer Eirik Vikanes satte retten i Follo tinghus klokken 09.02. Dermed er det klart for en rettssak som kommer til å vare i minst fem måneder, over én måned lenger enn første runde av NOKAS-saken. 30 av guttene Andersen er tiltalt for overgrep mot må møte i retten og avgi forklaring. Resten er under 16 år, og det vil derfor bli avspilt video av dommeravhør av disse guttene.

Over 70 pressefolk dekker rettssaken fra Ski i dag. Det er ikke plass til alle journalistene i selve rettssalen, så rettssaken videooverføres til et rom ved siden av. De to første dagene av rettssaken vil Andersen ikke forklare seg om de enkelte postene i tiltalen, men gi en generell forklaring om sin bakgrunn og saken.

Klokken 09.58 begynte aktor, statsadvokat Per Egil Volledal, på sitt innledningsforedrag.

— Dette er en sak som vekker følelser, men vi må la bevisene styre, sa Volledal til retten.

Aktor forklarte at politiet har kartlagt hvor Andersen har oppholdt seg på ulike tidspunkt. Det er også sikret DNA på fem personer, som er identisk med DNA fra Andersen. Fire av disse er med i tiltalen. Det femte er foreldet.

Formue på 10 millioner

57-åringen har sittet varetektsfengslet i ett år og ni måneder. - Han ser frem til at ventetiden skal ta slutt og at rettsprosessen setter i gang, sier mannens forsvarer Gunhild Lærum til NTB.

Erik Andersen har blitt helt hvit i håret siden pågripelsen. På spørsmål fra retten fortalte han at han er skilt og pensjonist. Han oppga at formuen er på cirka 10 millioner kroner.

KICK: Årsaken til at flere av overgrepene ble gjort med andre i nærheten, var kicket ved å nesten bli tatt, skal Erik Andersen ha forklart til politiet. Arkivfoto: Helge Skodvin