— Jeg har vært på datakurs før, men mange av oss eldre husker litt dårlig, vet du. Men noe setter seg jo fast, sier Synnøve Rasmussen (71). Hun er en av mange godt voksne som i går deltok på SeniorSurf-dagen.

Populært

Dagen ble arrangert over hele landet og det meldes om god oppslutning over hele linjen. Synnøve Rasmussen og 20 andre hadde benket seg på Møhlenpris skole, 19 damer og to menn.

— Kurset er veldig populært. Vi ser at damene er aktive og holder gjerne på med flere kurs samtidig, mens mennene er vanskeligere å få med på arrangementer. De vil gjerne lære nytt, men vil finne ut av tingene selv, sier daglig leder for Frivillighetssentralen Vitalitetssenteret på Møhlenpris, Christel Møvik-Olsen.

Viderekomne

Synnøve Rasmussen har deltatt på datakurs arrangert av Fyllingsdalen senioruniversitet tidligere, helt novise ved tastaturet er hun altså ikke. Datamaskin hjemme har hun også, så litt surfing blir det.

— Anders!

— Hysj, eg hjelper til her!

Anders Lunde (12) er Synnøve sin datalærer og tar oppgaven alvorlig. Seks elever fra sjette og syvende klasse på Møhlenpris skole var hjelpere på datakurset, sammen med fire voksne fra Frivillighetssentralen.

Anders er en kløpper på data og viser Synnøve hvordan hun skal finne frem i vrimmelen av sider og informasjon. Avisenes nettsider og videosnutter med nyheter og «sladrestoff» er populært.

Når vi spør Anders hvor han har lært så mye om data, svare han:

— Eg har lært mer av min bror enn min far, for å si det sånn.

Aktive seniorer

Synnøve Rasmussen drev i sin tid juniorklubb på Møhlenpris, så hun kjenner alle ungene der. Og hun var glad for å treffe igjen Anders, en av sine unger, som hun sier. Synnøve og venninnen May Monsen, også hun 71, er aktive damer og har mange jern i ilden. Hver 14. dag er de blant annet med på eldrekafeen i strøket.

SeniorSurfe-dagen arrangeres årlig av Seniornett Norge, Seniornettklubber, folkebibliotek og frivillighetssentraler over hele landet. I Bergen og omland, i Fana, Fjell, på Bømlo, i Tysvær, Kvam, Ulvik, Lindås, Meland og Austrheim var det datakurs på 12 ulike steder.

Kiwanis Seniornettklubb og Danckert Krohn Seniorsenter i Bergen sto for den offisielle åpningen av surfedagen i Bergen og det var Inger Johanne Knudsen fra Eldrerådet som åpnet dagen. Det er syvende gang det arrangeres et landsomfattende seniorsurfetreff.

Sunde, Helge
Sunde, Helge