Sjelefred, for eksempel. Det er det Bhavani Frederking vil forsøke å gi sine kafégjester. I hvert fall muligheter for å finne den.

For snart to år siden etablerte hun Café Molino, som i september flyttet til Marken 9 og fikk navnet Café Aura. Det lyser jo Alternativt av et sånt navn.

— Jeg tror ikke jeg er så veldig alternativ, men etter å ha drevet nattklubb i mange år i Frankfurt kom jeg hjem til Bergen for å begynne et nytt og roligere liv. Tidligere trodde jeg at jeg hele tiden måtte være på farten. Det tok meg halve livet å finne ut at jeg ikke trenger det, forteller den bergenske kaféeieren med det indisk-klingende navnet. Også hennes navn er nytt. Hun fikk det av sin læremester som lærer henne å bli et fritt menneske.

— Det er ikke noe religiøst ved det, understreker Bhavani.

Spåkafé hver torsdag

Hun står bak disken og lager caffe latte. På kjøkkenet tilberedes baguetter, paier og andre småretter, alt hjemmelaget, helt ned til baguettedeigen.

På disken bys det frem kaker og cd-en «Bestselling relaxation music». Og et solid utvalg av te, deriblant Himalaya Sweet Harmony og Womans tea. I et glasskap ligger tarotkort, bergkrystaller, ametyster og andre steiner som skal kunne guide deg til et bedre liv. I kjelleren kan man få avslapningsmassasje to ganger i uken. Hver torsdag er det spåkafé, og en gang i måneden kommer det en fra Oslo for å spå i bergenske hender. Aura-innehaveren planlegger også å arrangere jevnlige foredrag.

Krystaller. Kvinnete. Tarotkort. Ikke fritt for at noen hver kan knise litt - i det minste innvendig. Det rykker liksom litt i realist-nerven når man kikker nærmere på det som tilbys i den ellers sobre og stille kafeen.

— Jeg er vant med motforestillinger, og jeg pleier å sammenlikne folk med lyspærene i Grieghallen. De får alle energi fra samme nettverk men henger i tre høyder. De som henger øverst ser ned på alle de andre, de som henger i midten ser de nedenfor og aner at det er noen over, mens de som henger underst ikke ser noen andre. De i midten representerer kundene mine, de nederste de som avviser alt det ikke finnes rasjonelle forklaringer på, forteller spådamen Hope. Ikke Hope som i frittgående, men Hope som i håp på engelsk.

— Jeg bruker det navnet fordi jeg vil gi håp og fordi jeg også må beskytte meg mot enkelte mennesker, forteller damen som alltid har visst at hun har spesielle evner til å se andres liv.

Lenge prøvde hun å stenge det ute, det ble så slitsomt å se så mye. Men da hun fikk hjelp av Tom Benjaminsen (som også gir spåtimer på Aura) til å slå klarsynet av og på, fant hun ut at hun kunne bruke det til noe. Nå jobber hun både som spådame på telefon og på Café Aura hver torsdag.

Stol på intuisjonen!

I går spådde hun blant andre Alisha Kleiven. Med klarsynthet og tarotkort forsøker hun å hjelpe Alisha med å rydde opp i jobblivet. Hvert av de 78 tarotkortene har om lag 30 meninger, så her kan man utvilsomt legge mye i noen fargerike papirbiter. Også Hope har et nøkternt forhold til kortene, og bruker kun tarot som et tillegg til klarsynet. Men via kortene mener hun at hun i enkelte tilfeller kan gi mer utfyllende opplysninger.

Hun legger noen kort på kafébordet foran Alisha. Peker på et kort som indikerer reising, og et annet som visstnok kan bety fristelser.

— Du henger etter fordi du ikke vil innse hvor flink du er. Du må stole på intuisjonen din. I løpet av de neste månedene kommer du til å starte for deg selv, melder Hope.

— Jeg vet egentlig at det er det jeg skal gjøre, sier Alisha etterpå. 350 kroner fattigere, men rik på gode råd.

— Dette er andre gang jeg blir spådd, og jeg er godt fornøyd. Alle vet vi vel inni inni oss hva vi vil. Men det er greit å komme her og få bekreftelse og hjelp til å sile beslutninger.

Forfatterinspirasjon

Når Hope møter kunder ansikt til ansikt, er hun alltid nøye med å understreke at vi har fri vilje til å bestemme over våre liv. Hvis vi ikke liker det vi får høre om fremtiden, kan vi forsøke å forhindre at det skjer.

— Jeg holder meg unna død og sykdom. Og jeg forteller ikke hvis jeg ser utroskap, såfremt det ikke spørres spesielt om det. Hvis noen er lykkelig uvitende om utroskap er det ikke noe poeng for meg å avsløre det. Men det er faktisk ikke slike ting det blir spurt mest om. Mine kunder vil først og fremst vite mer om jobb og penger. De ber om råd for å få vite hvor de skal legge energien, spesielt foran viktige beslutninger, forteller Hope som har flere bedriftsledere og kunstnere i kundekretsen.

Deriblant forfatteren Bente Bratlund Mæland. På Café Aura søker hun både inspirasjon og opplysninger. Her får hun fred til å skrive, og innimellom har hun også kjøpt råd hos Hope, blant annet for å få vite mer om forfatterfremtiden.

— Jeg er nøktern nysgjerrig. Vi må leve våre liv selv, og det ville være feil å basere viktige livsbeslutninger på spådom. Livet er hardt arbeid enten du gjør sånn eller slik. Men det er jo spennende å få en opplevelse av at muligheter ligger der fremme, sier Bente Bratlund Mæland, som sitter og noterer ved et lite vindusbord.

Ved disken står en mann med VG under armen. Han bestiller vanlig kaffe og ser ikke ut til å være klar over at han er på en uvanlig kafé. Men det går også greit å være enkel realist, eller blant de nederste lyspærene som Hope uttrykker det, så lenge kaffen smaker.

Og det gjør den på Café Aura.

BØRS OG KATEDRAL: Bredriftsledere og kunstnere er blant spådamen Hopes hyppigste kunder hver torsdag på Café Aura. Her hjelper hun Alisha Kleiven å legge karriereplaner.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
ALTERNATIVT: Café Aura åpnet i Marken i september. Innehaver Bhavani Frederking tilbyr alt fra bergkrystaller til brownies. - Målet er å skape et fredelig sted som samtidig er en opplevelseskafé, sier den bergenske kaféverten. <p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN