Påstanden er ikke vår. Det er reiselivsredaktør Gary Warner i avisen Orange City Register i California, USA, som har gått av kosteskaftet etter et besøk i Bergen sist sommer.

«Bergen er en vakker, kompakt by, mye artigere enn bastante Oslo», skriver bergensfrelste Warner.

Men gir seg ikke med det. Å, nei du.

Foran London og Sydney

Blant byene han har besøkt i 2003 rangerer han nemlig også London, Sydney og Vancouver bak Bergen.

Bergen er rett og slett hans favorittby. Number one. De andre er «runners up».

Og det er ingen liten lokalavisblekke som påstår at Bergen danker ut verdens største turistmaskiner.

California-avisen Orange City Register har 850.000 daglige lesere og Gary Warner er en journalist som ustoppelig er på reisefot verden over.

Derfor er det oppsiktsvekkende at han utroper Bergen til sin favoritt for 2003.

Det gjorde han i en artikkel som sto på trykk i romjulen. I artikkelen oppsummerte han sine mange reiser i USA og resten av verden i fjor.

Blant favoritter han kåret var alt fra beste cruise og beste måltid til beste hotell og beste drink. Og beste ikke-amerikanske by. Som altså er Bergen.

Det er først og fremst Bryggen og utsikten fra Fløyen som har fått Gary Warner til å plassere Bergen foran verdensbyer som London og Sydney.

«The tall, brightly painted wooden shops ringing the old harbour» og «The stunning views from the hills ...».

Hurtigruten beste cruise

Men Bergen var ikke det eneste som gjorde inntrykk på den amerikanske reiselivsjournalisten under besøket i Norge.

Han utroper like godt Hurtigruten som sitt favorittcruise i 2003 og restaurant Vin og Vilt i Kirkenes som stedet der han spiste årets beste måltid, nemlig reinsdyr med en overbevisende burgundervin til.

«Gratulationes» til Kirkenes også!

Og skulle det interesse hvor Gary Warner drakk fjorårets beste drink, så var det i Crooners Bar om bord i cruiseskipet «Island Princess», der martinien smakte aldeles fortreffelig.

Men Bergen, altså, byenes by i 2003.

Bergen Reiselivslag burde utnevne Gary Warner til æreskjuagutt og sende ham et par klikkerter i posten. Alle enig, sant?

BEST: Reiselivsredaktøren i den amerikanske storavisen Orange City Register rangerer Bergen som en større opplevelse enn både London, Sydney og Vancouver.<p/>ARKIVFOTO: FRED IVAR KLEMETSEN