Det er fortsatt uklart om én eller flere gjerningsmenn står bak overgrepene mot unge, kvinnelige studenter. Jens Ekmann, førstebetjent ved volds— og sedelighetsseksjonen, Bergen sentrum politistasjon, jobber med de tre overgrepssakene.

— Det er ikke utenkelig med samme gjerningsmann bak voldtektsforsøket og voldtekten. Men det er for tidlig å si noe kategorisk.

- Signalementet på blotteren er jo påfallende likt beskrivelsen av gjerningsmannen i voldtektssaken?

— Ja, det kan du si, men det trenger ikke være samme mann av den grunn.

Politiet jobber nå med nye avhør av de tre ofrene for å finne ut av om det kan være samme gjerningsmann.

Mange saker i området

Ekmann sier det har vært mange overgreps- og overgrepslignende saker i området der de siste voldtektsakene har skjedd.

— Ja, det har jo vært en del saker der oppe. Vi i politiet skal være forsiktige med å advare folk mot å gå i bestemte områder av byen. Derfor vil jeg si det sånn at jeg hadde vært skeptisk til å gå alene i området mellom Johanneskirken og bortover mot Muséplassen/botanisk hage. I hvert fall hvis klokken var mellom 01 og 04 om natten og jeg var alene. På Nygårdshøyden er det flere steder med lite lys og få beboelseshus, pluss mange steder med busker og kratt. Den sosiale kontrollen er der ikke. Og dette rådet gjelder ikke utelukkende kvinner. Gå sammen minst to personer, det er min klare oppfordring.

Åstedene ligger bare noen få hundre meter fra hverandre:

  • Natt til søndag skal en kvinne ha blitt overfalt og forsøkt voldtatt i Frederik Meltzers gate på Nygårdshøyden.
  • En annen kvinne sier hun ble voldtatt natt til onsdag ved Sjøfartsmuseet på Nygårdshøyden, like ved gangtunnelen som fører til Møhlenpris.
  • Ved 01.40-tiden natt til torsdag ble en ung kvinne utsatt for en blotter på Puddefjordsbroen, like ved bussholdeplassene på Møhlenpris-siden av broen.Artikkelen fortsetter under det interaktive kartet.

Én gjerningsmann?

Kvinnene har beskrevet gjerningsmannen på en slik måte at det kan være snakk om én og samme mann, men dette er fortsatt usikkert.

— Vi har ikke grunnlag for å si om det er én eller flere gjerningsmenn, sier Rigmor Isehaug, leder for Volds- og sedelighetsavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

- Hva slags forholdsregler bør folk ta, når det har vært tre hendelser i samme område på under en uke?

— Det beste er ikke å gå alene om natten, og ikke å være overstadig beruset. Men samtidig er det viktig å understreke at alle ha rett til å bevege seg fritt i det offentlige rom. Vi ønsker selvsagt å oppklare disse sakene så raskt som mulig, så folk ikke skal føle frykt, sier Isehaug.

- Alarm en god idé

- Hva med beskyttelse, som pepperspray og overfallsalarm?

— Pepperspray er forbudt, men alarm er en god idé. De kan kjøpes billig på elektrobutikkene, og kan være lure å ha med seg, sier Isehaug.

Overfallsalarmer lager en høy og gjennomtrengende lyd når de utløses. Formålet er å tilkalle hjelp og skremme bort overgriperen, om en nødsituasjon skulle oppstå.

Operasjonsleder Frode Kolltveit ved Hordaland politidistrikt ber kvinner om å være forsiktige i området rundt Nygårdshøyden.

— Det er klart det er grunn til å be kvinner som ferdes alene i byen på nattestid om å være på vakt. Vi vet ikke om det er noen sammenheng. Men med tre tilfeller i løpet av kort tid ser vi jo nærmere på muligheten for det, sier han.

Signalementet

Gjerningsmannen på Puddefjordsbroen i natt beskrives slik:

  • Mørk i huden.
  • Mellom 170 og 175 centimeter.
  • Mellom 30 og 40 år
  • Normal kroppsbygning.
  • Kort mørkt hår
  • Iført mørk, sid jakke og en mørk tøybukse.Beskrivelsen minner om den som ble gitt etter den angivelige voldtekten natt til onsdag.
OVERGREP 2: En kvinne skal ha blitt voldtatt her ved Sjøfartsmuseet natt til onsdag 9. september.
LEIF GULLSTEIN
OVERGREP 1: Også her i krysset Frederik Meltzers gate - Strømgaten skal en kvinne ha blitt forsøkt voldtatt, natt til søndag 6. september.
Jon Tufto