— Aggresjonen mot Bymisjonen øker hele tiden. Det kom tydelig fram på møtet i dag. Det ble hissig. Vi opplever at de ikke tar ansvar for brukerne sine og skyver all kritikk over på kommunen, sier Hans Petter Østebømyr.

Han driver butikken Antony interiør i Kong Oscarsgate og opplever det belastede miljøet rundt Korskirken daglig. Østebømyr forteller at beboerne og innehaverne av butikker må plukke sprøytespisser, avføring og søppel.

Sprøyter og avføring

Tidligere denne uken gikk flere i nabolaget ut og fortalte om frustrasjonen over russcenen rundt Korskirken.

I morges var han en av i alt 10 beboere og butikkeeiere som møtte opp et møte som Kirkens Bymisjon inviterte til. Bymisjonen ønsket å informere om det nye overnattingstilbudet som blir flyttet fra Ynglingen til Kong Oscarsgate, men beboerne hadde mye annet de ville snakke om.

De ønsker at Kirkens Bymisjon blant annet skal ta mer ansvar for rydding i området.

— Stemningen ble amper. Det handler om at vi ønsker å bli tatt på alvor. I stedenfor blir vi møtt av en helt annen virkelighetsforståelse enn det vi opplever. Flere beboere er redde. Mange har gitt opp dialogen fordi de føler det ikke nytter, sier Østebømyr.

Åpner klokken 22

Det «nye» overnattingstilbudet er for fattige arbeidssøkende EØS-borgere som ikke har annet sted å bo. Åpningstidene blir svært knappe. De som ønsker en seng må stille utenfor lokalene klokken 22.00, Allerede klokken 22.10 lukker dørene. De som går ut i gaten etter dette tidpunktet får ikke komme inn igjen.

Likevel er de som driver butikk i nærheten nervøse.

— Vi planlegger eget vakthold den første perioden for å se hvordan dette faktisk kommer til å fungere, sier Østenbømyr.

Naboene har også en rekke krav til Kirkens Bymisjon. De ønsker mer rydding i gatene, lys på bygningene i området og fjerning av tagging på Bymisjonens bygninger.

— Vi har bedt om et nytt møte og de lovet å stille opp hvis vi kaller inn dem og andre etater for å diskutere situasjonen, sier Østenbømyr.

- Uverdig

Eiel Holten er leder for Bymisjonssenteret som blant annet driver Kafe Magdalena. Han er enig i at møtet med naboene bar preg av stor frustrasjon og han forstår at de opplever forholdene som vanskelige.

— Mange er fortvilet over den utviklingen vi ser i byen. Det er ikke tvil om at det er en utfordring og vi opplever situasjonen på mange måter som uverdig, sier Holten.

Han sier at Bymisjonen tar ansvar for å rydde området ved å plukke søppel daglig, men understreker at de ikke kan ta all opprydning alene.

— Vi ber de som selger og bruker rus om å trekke seg unna, sier Holten.

Når det gjelder det nye overnattingstilbudet regner Kirkens Bymisjon ikke med at det blir noen ordensforstyrrelser.

— Tilbudet på Ynglingen har vi hatt i syv måneder uten å ha mottatt noen naboklager. Vi forventer egentlig at det samme blir tilfellet i de nye lokalene. Reglene for når folk skal komme og gå er veldig strenge, understreker han.