I går kveld besluttet Kirkens Bymisjon å utvide åpningstidene i Korskirken i dag. Og så langt har en jevn strøm av mennesker lagt turen innom kirken.

Tid for seg selv

— Flere amerikanske reisegrupper har vært innom, forteller gateprest Thor Brekkeflat til bt.no.

Klokken 12 ble det holdt en spesiell forbønnsgudstjeneste for ofrene etter terroraksjonen. Bortimot 100 personer deltok i gudstjenesten, derav flere amerikanske turister.

Mange har også bare kommet inn i kirken for å ha litt tid for seg selv.

— Slike katastrofer gjør mennesker fattige på ord, og da kan det være godt å ha et kirkerom å sette seg inn i. Bare for å se litt i taket, for den saks skyld, sier Brekkeflat.

Kirken vil bli holdt åpne så lenge folk fortsetter å komme utover kvelden.

- Snakk sammen

Han tror terrorangrepet mot USA også kan vekke til live andre vonde historier.

— Enkelte kan nok oppleve at dårlige opplevelser blir vekket til live ved slike katastrofer, sier presten.

Hans beste råd er at folk snakker sammen. Foreldre bør i tillegg være flinke til å snakke ut med barna om alt som har skjedd.

— Særlig barn i alderen 5-6 til 11-12 år tror jeg har behov for å få litt hjelp til å bearbeide dette, sier gatepresten.

Preger gudstjenestene

I tillegg til Korskirken, holder også Bergen Domkirke dørene åpne i dag, i likhet med en rekke andre steder i landet, blant annet Nidarosdomen i Trondheim og Oslo Domkirke.

Biskop Finn Wagle i Nidaros sier til NTB at bispemøtet torsdag vil sende en henvendelse til alle menighetene i Den norske kirke med oppfordring til å la gudstjenestene kommende søndag bli preget av det som er skjedd i USA. Det vil bli oppfordret til forbønn for dem som er berørt av terroraksjonen. Det vil også bli valgt ut bibeltekster som passer til denne situasjonen.

Oslo Domkirke vil holde en forbønnsgudstjeneste torsdag klokken 17.30 hvor biskop Gunnar Stålsett preker og Oslo Domkor sammen med Domkirkens organister står for musikken.

Nidarosdomen er fra onsdag morgen holdt åpen og det er lagt opp til at folk kan komme til kirken for stillhet, bønn og lystenning. Ved korsalteret i kirken er det et spesielt opplegg for lystenning.

Ringerunde

Bispekontoret i Nidaros har tatt en ringerunde til prostene i bispedømme for å utfordre dem til å holde kirkene åpne i denne situasjonen. I Bjørgvin har biskop Ole D. Hagesæther tatt initiativ til at det er sendt telefaks til alle de lokale prostene for å få dem til å vurdere om kirkene skal åpnes.

Også domkirken i Bergen har vært jevnt besøkt av folk som ville søke stillhet til bønn og ettertanke etter den grufulle hendelsen. Kapellan Jacob Frode Knudsen sier til NTB at folk har tent lys og bedt bønner for de omkomne og deres pårørende. Noen har også lagt igjen blomster i kirken.

ÅPNER DØRENE: I dag holder Korskirken dørene åpne. - Ved slike katastrofer trenger noen et stille rom, sier gateprest Thor Brekkeflat.
Arkivfoto: BT