Helse Første opplyser til Aftenposten at de var de som var først på stedet der bussen med gjerningsmannen og de dre drepte sto.

Første ambulanse var på stedet klokken 17.50, 29 minutter etter at AMK-sentralen hadde fått første melding om tragedien.

Det var nesten nøyaktig én time før politiet ankom stedet.

Politiet ble varslet om hendelsen klokken 17.35 og ankom klokken 18.49, ifølge egne nettsider.

Avventet melding fra politiet

Beredskapssjef i Helse Førde, Jan Petter Sæbø, forteller at ambulansepersonellet holdt seg litt på avstand fra bussen i påvente av melding fra politiet.

Da brannvesenet ankom, bestemde de seg etterhvert for å forsøke å pågripe gjerningsmannen.

De klarte å få kontroll på ham med hjelp fra en ansatt i luftambulansen som da også hadde ankommet. Ifølge politimester i Sogn og Fjordane, Ronny Iden, pågrep de mannen klokken 18.43.

Det betyr det at ambulansetjenesten ventet utenfor bussen, på avstand, i over 50 minutter uten at gjerningsmannen var under kontroll.

— Varslet politiet før sommerferien

Den første politipatruljen brukte til sammen én time og 14 minutter fra lennsmannskontoret i Lærdal.

Politiet kunne brukt kortere tid om de ikke hadde kjørt en omvei på 37 kilometer. Patruljen trodde ifølge politimester Iden at Midnestunellen var stengt på grunn av veiarbeid.

Statens vegvesen avviser imidlertid dette.

— Vi varslet før sommerferien kommunene, politiet, brannvesenet og ambulansene om arbeidet. Vi fortalte om hvordan vi skulle jobbe og vi ga beskjed om at utrykningskjøretøy kunne kjøre gjennom selv om arbeidet pågikk, sier prosjektleder Sveinung Hovland i Statens vegvesen til VG.

VG siterer også kommunikasjonssjef i Helse Førde, Terje Ulvedal, på at samtlige av deres ambulanser kjørte gjennom tunellen som politiet valgte bort da de rykket til stedet.

Spesialenheten tar ikke saken

Spesialenheten for politisaker har som mandat å etterforske saker som gjelder spørsmålet om ansatte i politiet har begått en straffbar handling i tjenesten:

— I saken som gjelder bussdrapene i Årdal har vi fått vår kunnskap om politiets responstid og veivalg gjennom medieomtale. Vi har merket oss at det tok lang tid fra politiet fikk meldingen til de ankom åstedet, sier leder for Spesialenheten region Vest-Norge, bergensadvokaten Ellen Eikeseth Mjøs til Aftenposten.

Ut fra de opplysninger Spesialenheten nå sitter på kan de ikke se at det er holdepunkter for at politiet har forholdt seg på et vis som kan medføre straffansvar.

Dette gjelder både omstendighetene rundt responstid og veivalg som er vurdert opp mot terskelen for hva som er straffbart.

— På bakgrunn av det som har fremkommet hittil er det ikke grunnlag for å mistenke noen i politiet for å ha gjort straffbare handlinger. Det er derfor

besluttet at det på det nåværende tidspunkt ikke er rimelig grunn til å iverksette undersøkelser fra vår side, sier Eikeseth Mjøs.

Spesialenheten ser det som viktigere at politiet selv i ettertid analyserer og evaluerer tidsbruken, hva som var årsak til tiden som gikk, og om man kan redusere responstiden for fremtidige utrykninger.