— Det blir som å kaste en snøball på en bil i fart for å se hva som skjer, sier Kjell Ove Frøyset.

Han er pilot i Luftambulansen, og lørdag kveld fløy han sammen med redningsmann Kjell Naustdal fra Bergen til Sogn og Fjordane. Kort tid etter at de lettet, opplevde de situasjonen som kunne blitt veldig dramatisk.

Fikk laser rett i cockpiten

— Vi lettet fra Bergen og fløy utover Lungegårdsvannet. Da vi kom over brannstasjonen, fikk vi en grønn laserstråle rett inn i cockpiten. Vi så en person på bakken i området rundt Skoglien som stod med laserpennen. Lyset var så kraftig at det lyste opp hele cockpiten, sier Frøyset.

Piloten forteller at vedkommende etter en kort stund mistet kontakten med helikopteret. Men kort tid etter skjedde det samme nok en gang.— Vi fortsatte å fly høyere opp og utover mot Sandviken. Da vi kom dit, fikk vi plutselig et nytt, grønt laserlys inn i helikopteret. Det var som om noen fyrte av en blits i cockpiten, sier han.

Svært alvorlig

Ifølge Frøyset kom laserstrålen denne gang fra Erdal på Askøy. Igjen fikk de to i helikopteret øye på en person som stod og lyste opp mot dem.

— Hele cockpiten lyste opp. Det var utrolig ubehagelig, sier Frøyset.

Helikopterpiloten er glad for at flyforholdene denne gangen var på deres side. Hadde omstendighetene vært annerledes, kunne resultatet vært noe helt annet.

— Denne gangen var det så fint vær, og vi fikk heldigvis ikke laseren midt i ansiktet. Men hadde dette skjedd i en landingsfase, så kunne det fått svært alvorlige konsekvenser, forteller Frøyset, som ber foreldre være oppmerksomme på om barna deres har laserpekere.

1. januar 2011 trådte det i kraft en ny strålevernforskrift, som gjør at man ikke lenger kan kjøpe laserpekere i leketøysbutikken. Privatpersoner trenger godkjenning fra myndighetene før de kan kjøpe slike.

— Men de er lett å få kjøpt i Syden, men det som ser ut som en uskyldig prikk på veggen får en helt annen virkning i en mørk cockpit, sier Frøyset.

- Kan føre til havari

Han tror ikke personene som var ute med laser vet hva som kan bli resultatet av det de gjør. Operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Erik Gjesdal, understreker også faren ved laserbruken.

— Dette er veldig farlig og kan i verste fall føre til havari, så dette er en lek man bør holde seg unna, sier Gjesdal.

Selv om Frøyset og Naustdal fikk med seg hvor laserlyset kom fra, mener operasjonslederen at man vanskelig kan finne ut av hvem de gjerningsmennene er.

— Det er ikke så mye å etterforske, sier Gjesdal.

Politiet ønsker tips i saken, og gikk søndag ut med følgende melding på Twitter: Luftambulansen belyst med grønt laserlys over Danmarksplass og over Erdal på Askøy. Opplysninger om slik livsfarlig oppførsel mottas gjerne.