• Det var traumatisk, aldri mer Klostergarasjen!

Da Astrid Vågseth falt og brakk lårbeinet i Klostergarasjen midt i Bergen sentrum, skulle det vise seg vanskelig å få henne ut av det underjordiske parkeringsanlegget.

Den frie høyden er to meter i anlegget som har plass til 940 biler. Det er ikke nok for ambulansene i byen. Heisene er også for smale til å få ut en båre.

Snublet i fartshump

65-åringen løp sitt barnebarn i møte på felt E like ved heisene til Veiten da hun snublet i en spiss fartshump. Hun ble liggende hjelpeløs i kjørebanen — med gutten på tre år som vitne.

NESTEN UMULIG Å SE: Fartshumpen går i ett med asfalten (se hvit ring), men forhøyningen på andre siden av kjørebanen er merket med rød og hvit maling. Klostergarasjens direktør Bjørg Hatlem sier at de vil gå gjennom merkingen etter ulykken.
OLE VALAKER

— Jeg skulle bare gi ham en klem. Jeg var hjelpeløs og kunne ikke bevege meg. Jeg skjønte med en gang at det var alvorlig. Det var traumatisk å ligge der så lenge. Gutten må også ha blitt skremt, sier Astrid Vågseth.BT møtte den uheldige på Haukeland universitetssykehus onsdag kveld. Da hadde hun feber og gikk på smertestillende. Hun har fått beskjed om å ta det med ro i opptil 12 uker.

— Jeg fikk fantastisk hjelp av fem mann, men det er irriterende at de ikke kom inn med ambulansen. Det er kriminelt, sier Vågseth.

Ektemannen Atle er rasende på fartshumpene, som han mener bør fjernes eller merkes bedre.

— Det var to andre som holdt på å falle mens hun lå der, sier han.

75 minutter til sykehus

Leder for akuttmedisinsk avdeling på Haukeland, seksjonsoverlege Guttorm Brattebø, opplyser at de ble varslet klokken 16.40. Pasienten fikk raskt behandling, men først etter en time senere var hun klar til å bli transportert på en tralle til den ventende ambulansen.

PÅ SYKEHUS: Barnebarnet på tre år ble vitne til at Astrid Vågseth falt i bakken og ble liggende i en time. - Han skjønte ikke hvor de fôr med meg, men han har vært på sykehuset og sett at bestemor kan snakke, sier Vågseth og tar frem røntgenbildene som viser et stygt brudd i lårbeinet.
HELGE SKODVIN

Klokken 17.55 var hun fremme på sykehuset. Turen tar normalt ti minutter, ifølge Google Map.Brattebø sier mange blir forbløffet når de hører at ambulansene ikke kommer inn i parkeringsanlegget.

— Jeg kjenner ikke til at dette er noe problem i andre byer i Norge, sier han.

Han mener likevel at de har kontroll hvis det skulle være fare for liv, for eksempel ved et hjerteinfarkt.

— Vi får utstyret inn i garasjen og vil også kunne rykke ut raskere i slike tilfeller, sier han.

«To meter for evig og alltid»

Sommeren i 2005 sto parkeringsanlegget klart. Selv om bygningsmyndighetene ga tillatelse, ble det snart klart at verken brannbiler eller ambulanser kom inn gjennom den lave åpningen.

— Det eneste jeg har å si om denne saken er at høyden er bestemt til to meter. Dette må ambulansetjenesten og brannvesenet finne ut av selv. Det går ikke an å heve noe som helst. Klostergarasjen er to meter for evig og alltid, sa administrerende direktør Truls Lorentzen i Klostergarasjen AS den gang.

Brannvesenet har løst problemet ved å anskaffe en spesialbil kalt Spydspissen. Det er en liten pickup med spesialutstyr.

TRANGT: Nødetatenes kjøretøyer, med unntak av en spesialbil fra Bergen brannvesen, kommer ikke gjennom porten til Klostergarasjen.
OLE VALAKER

— Det er spesielle utfordringer med tilkomsten, men vi har gode beredskapsplaner. Vi har også en del utrykninger til Klostergarasjen og da responserer vi som om det skulle være et brannsmittestrøk. Vi kommer altså med full styrke, sier Leif Linde, leder for operativ avdeling i Bergen brannvesen.Brattebø på sin side sier at det er svært vanskelig å få endret størrelsen på ambulanser på grunn av lov og forskrifter.

Første personskade

Bergens Parkering har laget en egen side om sikkerheten i Klostergarasjen på sitt nettsted. Her er det ikke nevnt at ambulansene har problemer med Klostergarasjen.

— Jeg skal aldri mer parkere der. Aldri, sier Astrid Vågseth.

Daglig leder Bjørg Hatlem i Bergen Parkering blir forskrekket når hun hører om episoden.

— Dette var veldig beklagelig. Jeg kjenner ikke til at vi har hatt liknende saker eller personskade i garasjen før. Vi må ta et møte med ambulansetjenesten og se hva vi kan gjøre. Vi ønsker oppriktig å forebygge det vi kan, sier hun.

- Hva med merking av fartshumpene?

— De skal være merket, men vi må kanskje gå gjennom merkingen, sier direktøren.

Hatlem sier at ingen gående har klaget på humpene, i motsetning til bilistene.

— Fartshumpene kom fordi noen brukte anlegget til testing av fart. Vi ble veldig redde for barn og andre kunder, sier hun.