— Jo, men vi brukes etter hvert av en del bergensere også, sier Kay Smilden, formann i Bergen Guideforening som i dag feirer sitt 50-årsjubileum. - Vi har en god del skoleoppdrag, vi har oppdrag fra organisasjoner, og vi brukes også til for eksempel blåturer og brylluper. Vi er tilgjengelige hele året, ikke bare i turistsesongen.

Bergens byguider er en mangfoldig flokk, nesten like brukbar som poteten. Og de er et fargerikt fellesskap. Av de 80 aktive, 40 passive og fire æresmedlemmene er det ikke helt få som har et såkalt fremmedspråk som sitt morsmål - men er bergensere av overbevisning. Til sammen behersker de 20 språk.

— Men for tiden trenger vi flere på italiensk, spansk og tysk. Det er alltid en viss gjennomtrekk - av studenter og utlendinger som flytter, av guider som får en annen jobb, sier formannen.

En gang het det seg at guidene var pene fruer med god tid, og det hender de får høre noe sånt også i dag. Sannheten er at det er en meget sammensatt gruppe der relativt mange har høyere universitetsutdannelse. Derfor kan de brukes til alt - fra statsbesøk til private sightseeinger.

Ved siden av selvfølgelig å kjenne Bergens historie og attraksjoner må guidene være språkmektige, fleksible og sosiale - og ikke minst allment orienterte. For tilreisende kan spørre om det meste. Det holdes guidekurs og eksamen etter en undervisningsplan utarbeidet av Norges Guideforbund - der Ellen Søvig fra Bergen er formann for tiden - men så må de selv sørge for å holde seg oppdaterte når det gjelder samfunnsmessig og økonomisk utvikling.

— Det er en festlig jobb! Kan ikke gjøre noe bedre, mener Kay Smilden som også synes det er kjekt med aldersspredningen i foreningen, fra begynnelsen av 20-årene til over 100 år. Og det er ikke uvanlig at guidene er aktive til opp i 80-årene.

— Sikkert fordi vi trives i jobben. Men det er nesten farlig å si siden vi ved neste korsvei vil forhandle om helgetillegg. Vi må vel være den eneste yrkesgruppe i Norge som ikke har det.

Formannen i en jubilerende forening får gjerne spørsmål om ønske for fremtiden ...

— Masse turister og lite tåke, sier Kay Smilden. - Regn gjør ingenting, ikke for turistene heller. Og den eneste klagen jeg har hatt i mine 11 guide-år, er at turistene synes de har for liten tid i Bergen.

Sånne klager kan man leve med.

JUBILANT: Kay Smildens første oppgave som ny formann i Bergen Guideforening er å feire foreningens 50-årsjubileum i dag.
FOTO: GIDSKE STARK