Samfunnsdebattant Amal Aden er for tiden i Hordaland på skoleturné. På mandag holdt hun foredrag om ytringsfrihet på Norheimsund videregående skole og Øystese gymnas.

Etter besøkene mottok hun trusler fra en gruppe mennesker, som senere oppsøkte henne på hotellet hun bodde på. Ifølge Aden er det snakk om muslimske ungdommer og skoleelever. Ifølge Hordaland folkeblad er det grunn til å tro at det er personer med tilhørighet til kommunen som har tilkalt «forsterkinger» fra Bergen.

— Konkrete trusler

Politiet vurderte episoden som så alvorlig at det var nødvendig at to politikonstabler fra Kvam og Samnanger lensmannskontor var til stede under et annet arrangement Aden deltok på mandag kveld.

Aden skulle også på skolebesøk på Øystese gymnas tirsdag formiddag, men det ble avlyst.

— Det var veldig konkrete trusler som ble fremsatt, og derfor måtte politiet være med, og derfor ble et arrangement avlyst, forteller Aden.

Meldingen var ifølge Aden at hun var uønsket i Kvam.

— Det er nok noen som er uenig i det jeg har å si. På utseendet mitt, eller legningen min. Og det er greit å være uenig, men noen få mennesker skal ikke få styre om jeg kan få besøke en skole.

Fått god hjelp

Hun er opptatt av at denne hendelsen ikke skal virke stigmatiserende for muslimer i Kvam, men mener kommunen bør ta ansvar for det hun omtaler som «manglende respekt for ytringsfriheten».

— Dette er et lite sted. Denne type holdninger er skremmende, sier hun.

Nå håper hun at skoleturneen kan fortsette.

— Jeg har fått veldig god hjelp og oppfølging av politiet i Kvam, sier Aden.

— Det vil bli en del endringer, og det er uheldig. Jeg er veldig lei meg for det. Jeg er her for å prate om ytringsfrihet.

- Uakseptabel

Aden sier hun savner at skole- og kommuneledelsen kommer på banen.

— Jeg håper de tør å ta de debattene som er ubehagelige, men jeg frykter at det ignoreres. De ser ikke at det er et uheldig miljø, og vet ikke hvordan de skal håndtere det.

— Sånn oppførsel er uakseptabel. Jeg trodde det var tryggere på små plasser, men dette er ekstremt.

Terje Sperrevik er lensmann i Kvam. Han bekrefter at politiet var til stede da Aden snakket.

— Vi var der for å skape litt trygghet. Nå arbeider vi med å finne ut hva som har skjedd, sier Sperrevik.