Like over klokken 4 natt til fredag fikk politiet melding om en trafikkulykke på riksvei 50 øst for Østerbø i Aurland kommune.

— Mannen som kjørte en ATV har truffet en sau. Da politiet kom frem lå ATV-en i veikanten, og sauen var død, opplyser operasjonsleder Kjetil Avsnes i Sogn og Fjordande politidistrikt.

Den 30 år gamle mannen er fløyet med luftambulanse til Haukeland Universitetssykehus etter ulykken. Mannen er alvorlig skadet, opplyser sykehuset lørdag morgen.

- Ubeskyttet

— Vi har så langt ingen vitner til ulykken, sier Avsnes.

Det er skiltet med fare for sau i veien i det aktuelle området.

— Det er ganske vanlig at folk kjører på dyr, men som oftest er det hjort. Når en kjører ATV eller MC sitter en veldig ubeskyttet, og blir det bråstopp flyr en fort over styret, sier operasjonslederen.

Politiet i Lærdal vil etterforske saken videre.

Uønsket

Statens vegvesen har registrert bortimot en dobling av ulykker med ATV hvert år, og har uttalt at de ikke ønsker slike firhjulinger på veien.

Norge er likevel bundet av EU-regelverk som sier at registrerte firehjulinger kan kjøre lovlig på veiene.

— Du får ingen spesiell føreropplæring på ATV, med mindre du kjører motorsport. Andre som bruker disse kjøretøyene har førerkort for moped, motorsykkel eller bil. Men en firehjuls ATV har helt andre egenskaper, sier distriktsleder Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk på selskapets nettside.