En 44 år gammel mann fikk alvorlige brannskader da seilbåten hans tok fyr i Sognefjorden mandag ettermiddag, skriver Haukeland Universitetsykehus i en pressemelding.

Hovedredningssentralen fikk melding om båtbrannen klokken 16.53. Det var føreren av båten som selv varslet Florø radio.

— Den første meldingen var dramatisk. Det eneste han rakk og melde før han måtte hoppe i sjøen, var at han var skadet og nord av Sognefjorden, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Andreas Bull.

Politiet fikk melding om brannen klokken 17.08.

— En båt tok fyr i sørenden av Krakhellesundet i Solund kommune i Sogn og Fjordane. Det var en mann om bord i båten. Mannen er brannskadet. Et Sea King helikopter og en ambulansebåt er sendt til stedet, sier operasjonsleder Bjarne Flokenes i Hordaland politidistrikt til bt.no.

Reddet av MOB-båt

I følge Bull klarte mannen i seilbåten å få med seg en bærbar VHF før han hoppet i sjøen.

— Han klarte så å komme seg opp på et skjær sør av Krakhella og takket være VHF’en gikk redningsaksjonen raskt, sier Bull.

Fergen «MF Nordfjord» satte MOB-båten (mann over bord-båten) på sjøen.

— Vi kom først frem til havaristen og fikk tatt hånd om han til Sea Kingen kom. Meldingen kom til oss 17.13 og klokken 17.20 var vi ved havaristen. Ti minutter senere landet Sea Kingen på en holme og tok hånd om han, sier overstyrmann Rune Trovåg på «MF Nordfjord» til bt.no.

Redningslederen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge, roser mannskapet om bord i «MF Nordfjord».

— Det gikk raskt og at redningsaksjonen gikk så bra er mye god trening på sikkerheten. Det var godt det etter forholdene gikk bra med mannen, sier overstyrmann Trovåg.

- Flammer og røyk

Stian Trovåg var på fergen «MF Nordfjord», fra Rutledal til Krakhella, da han så at det brant i en båt på sjøen.

  • Det sto flammer og svart røyk opp av båten, sier Trovåg.

Mannen ble fraktet med Sea King-helikopter til Haukeland Universitetssykehus.

— Mannen meldte selv at han var blitt svidd, at det svei i ansiktet og at noe hår var borte. Ifølge legen om bord i Sea King-helikopteret, skal han ha fått annengradsforbrenning, sier Bull.

Seilbåten fortsatte og brenne etter at mannen ble reddet og sank klokken 18.20.