Bildet over viser øyeblikket da den spesialbygde speedbåten med fem personer ombord blir kastet opp i luften av en bølge og blir knust da den treffer sjøen.

Bildet er tatt med mobiltelefon av Frode Evje. Han så på racet og skulle ta bilde av de raske båtene da han i stedet fanget ulykken.

To passasjerer fra Bergen

Stavanger Universitetssjukehus opplyste ved 11.30-tiden søndag at tilstanden til de to hardest skadde ikke lenger er ustabil, men at de fortsatt får intensiv behandling, skriver Aftenbladet.no.

Et samboerpar fra Bergen var passasjerer i båten som havarerte ved Idse. Mannen (39) er alvorlig skadet, mens kvinnen (35) ikke lenger er under intensiv behandling.

39-åringen satt foran i båten sammen med føreren og ble sittende fast etter at båten gikk rundt. Ifølge vaktleder Per Magne Augestad ved Stavanger politistasjon, satt mannen fastspent i 10 minutter før redningsmenn fikk skåret ham løs.

Fem personer om bord

Den 48 år gamle føreren av ulykkesbåten er fra Ålgård utenfor Stavanger. Med seg i båten hadde han også to menn på 20 og 40 år fra Gjesdal kommune.

Ifølge sykehuset har de to som er hardest skadet, skader i brystet. De er ikke operert. Den eldste av de to har også skader i en arm, forteller legen som behandler de to søndag morgen.

Pårørende er underrettet, ifølge opplysninger fra sykehuset.

De to som får intensiv behandling:

  • Mann født i 1969 fra Bergen: Bruddskader i brystet. Tilstanden alvorlig og stabil. Ikke operert.
  • Mann født i 1961 fra Ålgård: Skader i bryst og arm. Skadene er alvorlige og tilstanden er stabil. Han er ikke operert.En mann født i 1968 fra Gjesdal, ble i 11-tiden flyttet fra intensivavdelingen til sengepost. Han er lettere skadet.

De to siste i båten, en kvinne født i 1974 fra Bergen og en mann født i 1989 fra Gjesdal, er ikke lenger under intensiv behandling.

Så vannspruten i speilet

Rallyfører Petter Solberg var en av deltakerne i båtracet og kjørte side om side med ulykkesbåten. Han beskriver situasjonen i Hidlefjorden utenfor Stavanger som både veldig dramatisk og veldig tøff.

— Sjøen var iskald, sier rallyfører Petter Solberg til Aftenbladet.no.

— Vi var 300 meter foran da jeg plutselig så en voldsom vannsprut i båtspeilet. Vi brøt løpet umiddelbart og la om kursen tilbake til havaristen, og var dermed de første som kom til ulykkesstedet. Der lå det folk og fløt i sjøen, sier Solberg.

Aslak Olseth fra Solbergs team var den første som stupte uti.

— Så stupte jeg. I en slik situasjon tenker du ikke, du bare gjørt ditt beste, sier Solberg, etter å ha fått hendelsene litt på avstand.

— Vi svømte over og under båten, og oppdaget at det satt en person fastspent i selene. Det var en kritisk situasjon, men selen var vrien og vi klarte ikke å få ham løs. Men så fikk Aslak en kniv og fikk skåret ham løs slik at vi fikk ham om bord i båten. Der fikk vi pumpet brystkassen og gitt munn til munn-metode, forklarer rallykongen lørdag kveld, fortsatt skjelven etter opplevelsene tidligere på dagen.

- Gledet oss til familiedag på fjorden

Han synes det er trist at Stavanger Poker Run 2009 skulle få en slik avslutning, men håper alt går bra med det involverte i ulykken. Det var første gangen rallykjøreren deltok i et båtrace på sjøen.

— Vi hadde hatt en hyggelig lunsj og pratet med alle, og gledet oss til en fin familiedag på fjorden. Det er veldig synd at det skulle ende slik, sier Solberg, som roser arrangøren for et proff opplegg også etter ulykken.

— Alle som hadde vært med under bergingen fikk spørsmål om de trengte hjelp eller oppfølgning på noe vis. Det var veldig ryddig og proffesjonelt, det er viktig, mener han.

Roet ned med middag

Selv roet Solberg ned med en middag etter ulykken og gjorde seg klar til å fly videre til Hellas med halv-fem flyet søndag morgen. Der ventet teamet og rallybilen.

- Har egentlig båtrace som dette noe på sjøen å gjøre?

— Folk har ulike interesser. Dette handler ikke bare om speed, men om hva man har glede av. Jeg kunne kjørt le Mans eller andre løp, men jeg er også interessert i å teste andre utfordringer som involverer fart, sier Petter Solberg.

FRODE EVJE, Aftenbladet.no
FREDRIK REFVEM, AFTENBLADET.NO
Tommy Ellingsen, Aftenbladet.no
Fredrik Refvem, Aftenbladet.no
Tommy Ellingsen, Aftenbladet.no
Fredrik Refvem, Aftenbladet.no
Fredrik Refvem, Aftenbladet.no