Pluss: Jevn og pen brunfarge. Ingen solskader på huden

Minus: Dyr behandling som må utføres i hudpleiesalong. Fargen kan smitte av på lyse klær og sengetøy de første timene. Kan fremkalle allergier.

Pris: 300 — 400 kroner for en behandling av hele kroppen. Noen studioer tilbyr også en billigere variant der du bare får sprayet ansikt og bryst.

Selvbruningskrem

Slik virker det: En kremsom inneholderdihydroxyaceton eller andre virkestoffer smøres på huden. Det finnes også produkter som du sprayer på eller påfører ved hjelp av en våtserviett. En kjemisk prosess fører til at de døde hudcellene i det øvre hudlaget farges.

Pluss: Billig brunfarge som du kan påføre selv hjemme på badet. Ingen solskader på huden.

Minus: Vanskelig å få et jevnt og pent resultat. Du risikerer gulaktige skjolder. Huden lukter ofte av kjemikalier etter behandlingen. Fargen kan smitte av på lyse klær og sengetøy de første timene.. Kan fremkalle allergier.

Pris: Alt fra 70 til 300 kroner for en tube, avhengig av merke

Piller

Slik virker det: Tablettene du kan kjøpe i helsekostforretninger inneholder betakaroten, det samme stoffet som finnes i gulrøtter. Du blir ikke brun uten sol, men pillene kan intensivere brunfargen du oppnår i solen og sørge for at den varer lenger.

Pluss: Du slipper klissete påføring av selvbruningskrem. Ingen solskader på huden. Kan virke forebyggende mot soleksem.

Minus: Pillene kan gi en kunstig, gulaktig farge.

Pris: 70-180 kroner

Solarium

Slik virker det: Huden tilføres ultrafiolette stråler, i hovedsak langbølgete UVA-stråler, gjennom lysrør. Huden danner pigmentstoffet melanin som gjør huden brun.

Pluss: Samtidig som du brunes får du også en lysbehandling som mange synes er behagelig i vinterhalvåret og som noen hevder kan motvirke vinterdepresjoner.

Minus: Huden får solskader som resulterer i at den eldes før tiden. Faren for hudkreft og føflekk-kreft kan øke. Øynene er utsatt for lysskader hvis du ikke bruker beskyttelsesbriller.

Pris: 20-40 kroner for 15 minutter i solstudio. Du kan også leie et solarium hjem for ca. 500 kroner i fire uker.

Alminnelig sol:

Slik virker det: Ultrafiolette UVA- og UVB-stråler fører til at huden danner et pigmentstoffet melanin som gjør huden brun. Pluss: Gir velvære. Dannelsen av D-vitaminer i kroppen øker.

Minus: Det tar lang tid å bli brun. Huden får solskader som kan resultere i at den eldes før tiden. Faren for hudkreft og føflekk-kreft kan øke. Øynene er utsatt for lysskader hvis du ikke bruker solbriller.

Pris: Helt gratis, hvis du ikke må reise til fjells eller Syden for å nyte den.