Også du har vel lenge savnet en brødrister som melder dagens vær ved å overføre værmeldingen til skiven i form av en sol, en sky eller en regnsky?

Tenkte det nok! Nå har engelske Robin Southgate løst problemet for deg. Og i denne merkelige boken er oppfinnelsen beskrevet. Hemmeligheten er at brødristeren har internett-tilkobling. Denne bør bli et must i ethvert møblert hjem!

I motsatt ende av nytteskalaen finner vi Kjersti Lieds oppblåsbare rede for for tidlig fødte og Hanne Storms apparat til å måle smerte hos pasienter som er ute av stand til å kommunisere. Eller bergensoppfinneren Torbjørn Aasens tørrmopp, som på egen hånd mopper stuen fri for støv mens eieren nyter livet i godstolen.

Et lite varp

Norske oppfinnere gjør seg altså gjeldende, og bokens åpningskapittel er viet disse. Fra velkjente Synnøve Engeset med sin sammenleggbare rockering til en fellelås fra Åsnes skifabrikk som skal sikre både bedre glid og bedre feste.

— Vi kunne nesten ha fylt hele boken med nyere norske oppfinnelser. Det skjer mye, forteller salgs- og markedssjef Sverre Mowinckel-Nilsen i Atlantic Forlag.

For det unge forlaget som primært lever av å gi ut magasiner knyttet til fiskeri- og oppdrettsnæringen, kan denne boken bli et lite varp. Mowinckel-Nilsen forteller at utgivelsen bygger på en fransk årbok, som oppdateres med nytt stoff hvert år.

Trioen bak den norske utgaven har imidlertid større ambisjoner.

— Årboken vår skal inneholde nesten utelukkende nytt stoff i hver utgave. Bare den lille historikken om oppfinnelser vil gå igjen fra år til år, sier Mowinckel-Nilsen. Han eier en tredel av forlaget, resten er likt fordelt mellom Edmund Mongstad og advokat Knut Howlid, som også er styreformann.

Nyttig og vanvittig

Den nye årboken skal i utgangspunktet være underholdende, forteller Mowinckel-Nilsen, men den får også en del «intelligent» stoff og skal appellere til de fleste aldersgrupper, legger han til.

Der synes forlaget å være på trygg grunn også med årets utgivelse. Du kan lese om muslim-mobilen, som raskt finner veien til Mekka, jakke med innsydd musikkanlegg, speil-tv, oppblåsbar bh og et armbåndsur som viser tiden i to tidssoner og har innebygd lommelykt, kompass og termometer.

I oppfinnernes verden går det nyttige og det vanvittige hånd i hånd. Mens den ene tilbyr en nøkkelhank som piper når du har solt deg nok, kan et annet geni lokke deg med meloner som er dyrket i kubeform - for at de skal være lettere å skjære opp. Nå finnes det også spesielle bordbrikker i papp som kan gjenkjenne noen av de vanligste kjemiske stoffene som brukes av folk som prøver å helle dop i drinken din. I Belgia har en slakter brukt all sin intelligens på å lage den første blodpølsesjokoladen.

Velbekomme!

Allsidig silikontruse

Julegaven for kvinnen må være den nye silikontrusen. Den forteller henne hvorvidt hun har eggløsning, menstruasjon, infeksjon eller rett og slett en ny verdensborger i magen. Når det er brakt på det rene, kan hun iføre seg en shoppehanske fra Motorola. Først lar du den få vite alt om din størrelse, figur, stil osv. Så er det bare å føre hansken langs klesstativet og vente på at den gir utslag!

Tv-serien «Six Feet Under» aktualiserer en fersk norsk oppfinnelse. Sykepleier Kåre Rødseth fra Gursken har patentert en nedbrytbar hakestøtte til stell av døde. Den er visst allerede blitt en internasjonal suksess.

Fra Italia kan vi snart vente en ny type hvitløk uten lukt. Sosialt vil det bli oss til stor hjelp, men hva skal da beskytte oss mot vampyrer?

Til hageeiere på Stord og andre med snegleproblemer: Redningen er nær. En amerikansk dataingeniør har oppfunnet en robot som ikke bare er i stand til å identifisere snegler, Slugbot eter dem opp, også! Bruker dem som drivstoff.

Motorisert handlevogn

Nytt på transportfronten er en motorisert handlevogn. Du fyller den opp og kjører rett hjem med fangsten. Den er utstyrt med tusen hestekrefter, så her er det ingen fare for at ikke juleinnkjøpene kan bringes opp de bratteste bakker.

Og når julen er over, kan vi begynne å vente på testresultatene for enzymet ACC2. Forskere i Houston har klart å isolere det på mus, slik at de fortsetter å spise - men uten å legge på seg. Når dette enzymet er isolert, forbrenner muskler og hjerte fettet mye raskere. Men ennå er det ikke utprøvd på mennesker.

Selv om arbeidet med forlagets første bok har gitt mersmak, har atlanticerne ingen videre bokplaner ut over å fortsettelse utgivelsen av oppfinnerårboken.

— Med vår lille stab på fire ansatte, har vi inntil videre ikke flere bokplaner. Men det har ikke manglet på henvendelser fra folk på jakt etter forlag.

OPPBLÅSBAR: Skålene i denne bh'en har luftputer i plast med ventiler. Når du har fått øyekontakt med byttet, er det bare å blåse seg opp til passe grad av barmfagerhet. Blir resultatet for påfallende, kan du lette litt på trykket.
TIL SOMMERSESONGEN: Denne kameraten ikke bare oppsporer og identifiserer sneglene, den eter dem også!<br/> FOTO: MELBOURNE AGE
NOE FOR JULEHANDELEN? En motorisert handlevogn med 1000 hester.<br/> FOTO: MELBOURNE AGE