Denne helgen vil ingen bakker være klare, men nok snø er ikke langt unna — verken den kunstige fra kanonene, eller natursnøen, den naturlig fallende. De høyestliggende løypene har allerede fått snø fra oven, men foreløpig ikke nok til å ønske de skifrelste velkommen siste oktoberhelgen.

Men de første alpinanleggene i fjellheimen kan være i drift neste helg, eller 8..-9. november ,som i fjor vinter. Det vil i så fall være litt bedre enn «normalt», sier man både på Geilo, i Hemsedal og på Beitostølen. Hovden i Bykle, i rimelig kjøreavstand for sunnhordlendingene, har tradisjon for å åpne i begynnelsen av desember. Også Voss håper på å være i gang omkring månedsskiftet november/desember.

I ventetiden gjør mannskapene nå utstyret klart for den nye sesongen. Både på på Beitostølen og i Hemsedal er snøkanonene for lengst satt i produksjon, i temperaturer ned til sju minusgrader.

Og flere av «våre» bakker åpner med nyheter for året.. Her er de viktigste nyhetene på skisteder som er mest naturlig for vestlendinger å oppsøke i en weekend.

Geilo (www.geilo.no)

I vinter innfører Geilo Skiheiser nytt kortsystem. For å optimalisere effekten vil det kun være mulig å benytte et slikt KEYCARD i heisene. Et KEYCARD koster kr 75,-. Dette er en engangsinvestering og kortet kan brukes på nytt og på nytt. Ønsker du å returnere kortet får du 50 kr i refusjon.

På Kikut åpnes en 4-seters stolheis og barneheis. Skiutleie og varmestue vil nå være åpen hver dag hele vinteren. Det kommer også en ny løype fra Kikut som tar deg ned i Vestlia Skisenter. Det er planlagt en heis opp igjen, men denne åpner ikke før neste sesong.

Geilo Taxi begynner på ny med sitt populære Ski-taxi tilbud, som vil frakte skiløpere fra overnattingsbedriftene til skiheisene, og fra skiområde til skiområde. Innad på Geilo koster det kr 20 per pers. (minimum 2 personer), og fra Kikut og Havsdalen til Geilo kr 30,- per pers. På bestilling hentes skiløpere på Kikut hver hele og halve time.

Eikedalen

Et nytt, skjermet barneområde er laget til i skogen mellom Stolheisen og Setertrekket.

En nybegynner-vennlig løype på ca. 200 meter er også klar. Eikedalen Skiskole flytter dessuten inn i nytt bygg ved dette området.

Nytt trekk (barnetrekk på ca. 200 meter) med kapasitet på 700 personer per time vil åpne i desember. Trekket er et saktegående «tallerkentrekk», og er svært brukervennlig for mindre barn.

Flere snøkanoner blir det også. Det blir fastmontert 5 nye kanontårn i Seterløypen, som forhåpentligvis vil bidra til en lengre skisesong.

Det jobbes fremdeles med reguleringsplan for hytteutbygging etter prinsippet ski in/ski out i Eikedalen. Det er enighet mellom grunneier og Skisentret, men ikke med Kvam kommune.

Hemsedal (www.hemsedal.com)

Hemsedal gjorde unna både breddeutvidelsene av løypenettet og utvidelsen av snøproduksjonsanlegget foran fjorårssesongen. Nytt av året er et online bookingsystem. I dette systemet vil gjestene kunne booke både innkvartering, heiskode, skiskole og skileie hos Hemsedal Booking. Man kan også i vinter «lure seg unna» billettkøene i Hemsedal ved å anskaffe et personlig registrert SkiDirect kort. Med dette kortet, som kan bestilles og betales fra din egen pc, kan du gå direkte på skiheisen i Hemsedal.

Beitostølen (www.beitostolen.com)

Det populære skistedet i Valdres satser stort foran denne sesongen. Det er investert ytterligere 30 millioner på to nye skiheiser. Innspurten er i gang på det som trolig blir Norges raskeste heis, en såkalt 6-seters expressheis i sentrum av Beitostølen. Dermed dobles kapasiteten allerede fra sesongstart i november. Expressheisen har en kapasitet på hele 3000 personer hver time. Allerede i dag, 25. oktober, åpnes den første langrennstraseen på Beitostølen.

Til juletrafikken i år vil dessuten en 3-seters stolheis til 13 millioner være klar i de noe tøffere alpinbakkene noen kilometer utenfor sentrum, i Beitostølen Alpinsenter. Her blir den lengste alpinbakken nå 1700 meter, med en høydeforskjell på 340 meter. Nytt til denne sesongen er også at storhotellet Radisson SAS på Beitostølen er kommet under samme paraply som de øvrige tre hotellene på dette skistedet. Ett av hotellene, Bitihorn, er blitt seksjonert til leiligheter som nå blir lagt ut for salg.

Hovden (www.hovden.com)

Nytt fra sesongstart i år er 14 nye leiligheter med til sammen 110 senger i Hovdehytta. Hovden, med sine fem heiser, investerte i mobilt snøproduksjonsanlegg i langrennsarenaen sin foran fjorårssesongen.

Voss (www.skinfo.no/voss)

Voss tar et hvileår for store investeringer, etter at både Alfaheisen og Tråstølheisen fikk nye stoler i fjor. Også snøkanonanlegget ble utvidet foran 2003-vinteren. Før frostnettene neste vinter håper skistedet å ha erstattet 2-seteren i Bavallen med en ny 4-seters ekspressheis. Bavallstunet Fritidssenter har nå klar 20 nye bustadenheter av høy standard til leie, med fra fire til 12 senger i hver enhet. Og Voss Fjellandsby i Myrkdalen utvider åpningstidene i weekendene til også å gjelde fredagene.

BÆRER UTFOR: Om svært få uker bærer det utfor igjen i skisentrene i fjellheimen.<br/>Hemsedal