— Nå hadde du flaks, det er bare tre krukker igjen, sier Frøydis Enstad etter at vi har kjøpt årets tranebærgele for en kollega. Ryktene om julemarkedet går raskt.

Vaffellukten fra underetasjen kiler i nesen, og Speidersenteret er fylt til randen av julestemning. For femte år på rad.

— Det var kø utenfor da vi åpnet for en time siden, forteller Frøydis fornøyd. Kanskje blir det salgsrekord i år? I fjor var omsetningen på 65.000 kroner, og pengene kommer godt med i speidernes arbeid for kretsens barn og unge.

— Vi er ti-femten damer som lager ting gjennom året, forteller den blide gjengen bak disken. Julen varer tydeligvis lenger enn til påske der i gården. I januar begynner planleggingen for neste års marked. Hver høst drar damene til fjells for å plukke mynte og tranebær til gelé.

— Du skal se oss. Vi formelig kryper rundt i lyngen og plukker tranebær, ler Lilli Hantho, som er ansvarlig for markedet.

Unge og eldre kommer innom til juleland. Noen kjøper raggsokker og poser med julekaker, andre finner lilla adventskranser og små gullengler. Pluss et par speiderlodd, som seg hør og bør.

— Noen tror faktisk at broderiene er laget i Thailand. Har du hørt på maken? fnyser Lilli og forsikrer om at alt er made in Bergen.