OLAV GARVIK

— Jeg kommer til å be om en prat snart med Kristian Helland (leder av nominasjonskomiteen), sier den tidligere bergensordføreren til Bergens Tidende i telefonen fra New York. Ljones møter frem til midten av oktober som norsk delegat ved FNs generalforsamling og har knapt tid til å tenke på annet.

Men helt «utenfor» er han likevel ikke. Han har fått med seg at nominasjonsvinden ikke akkurat blåser hans vei på denne siden av Atlanteren. Hans eget lokallag, Arna, foreslår riktignok Ljones som nummer to, og Askøy ønsker ham som nummer tre.

Bilde av Bush

I mellomtiden tar Ljones med seg de gleder han kan få. Tirsdag kunne han for eksempel sitte så å si på orkesterplass i FN-bygningen og lytte andektig til president George W. Bush som sto på talerstolen.

— Og jeg var så heldig at jeg fikk ta et godt bilde av ham! forteller han oppglødd.

— Er du skuffet over at du ikke har nådd opp på noenlunde sikker plass hittil i nominasjonsprosessen?

— Det har jeg ingen kommentar til, svarer han.

Etter at 19 av de 33 lokallagene i fylket har gjort seg ferdig med prøvenominasjonen og sendt sine forlag til nominasjonskomiteen, er det stort sett bare «kvinnekampen» mellom statsråd Laila Dåvøy og stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle om annenplass på listen som skaper spenning.

Hittil er det dødt løp mellom de to. Begge har syv lokallag i ryggen når det gjelder denne plassen. Det er høyst usikkert hvem som trekker det lengste strået. Sannsynligvis må det avstemning til på selve nominasjonsmøtet på Frekhaug lørdag 13. november.

Sørfonn suveren

Ingebrigt S. Sørfonn, som har vært stortingsrepresentant siden 1997, har gjennom prøvenominasjonene fått en overveldende tillitserklæring. 14 av de 19 lagene har satt ham på førsteplass, mens partiets nestleder Knut Arild Hareide fra Bømlo er foreslått øverst av to lag (Bømlo og Askøy), mens to andre lag (Øygarden og Laksevåg) har gått inn for generalsekretær Karl Johan Hallaråker på topp. Ullensvang KrF satser derimot på at Laila Dåvøy får topplassen.

På tredjeplass har Hareide suverent flest lag bak seg - ti i alt. Også fylkesordfører Torill S. Nyborg og byråd Lisbeth Iversen har fått strøstemmer på annen- og tredjeplass.

Konkrete forslag

Disse lokallagene har satt opp kandidatene i rangert rekkefølge:

Arna : Sørfonn, Ljones, Nyborg.

Askøy : Hareide, Dåvøy, Ljones.

Bergen sentrum : Sørfonn, Apelthun Sæle, Hareide.

Bømlo : Hareide, Dåvøy, Sørfonn.

Etne : Sørfonn, Apelthun Sæle, Hareide.

Fedje : Sørfonn, Hareide, Iversen.

Fjell : Sørfonn, Nyborg, Apelthun Sæle.

Fusa : Sørfonn, Apelthun Sæle, Hareide.

Jondal : Sørfonn, Dåvøy, Hareide.

Kvinnherad : Sørfonn, Apelthun Sæle, Hareide.

Laksevåg : Hallaråker, Apelthun Sæle, Hareide.

Lindås : Sørfonn, Dåvøy, Hareide.

Masfjorden : Sørfonn, Dåvøy, Hareide.

Meland : Sørfonn, Dåvøy, Hareide.

Sund : Sørfonn, Hareide, Apelthun Sæle.

Sveio : Sørfonn, Apelthun Sæle, Hareide.

Ullensvang : Dåvøy, Sørfonn, Apelthun Sæle.

Voss : Sørfonn, Dåvøy, Apelthun Sæle.

Øygarden : Hallaråker, Apelthun Sæle, Sørfonn.

MOTBAKKE: Etter at 19 av de 33 lokallagene i fylket har gjort seg ferdig med prøvenominasjonen, sliter Ingmar Ljones. Han er i praksis vraket foran stortingsvalget neste høst. <br/> ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN