— Hvis folk ikke møter til avtalt time eller takker nei til operasjon, blir de ikke innkalt en gang til. Da må fastlegene eventuelt henvise på nytt, sier Gustav Pedersen, avdelingssjef og overlege på Karkirurgisk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus.

Overlegen presiserer at dette ikke gjelder pasienter med alvorlige lidelser. Da vil avdelingen sørge for å hente dem inn. Folk som i ettertid gir en god grunn for at de var hindret fra å møte strykes heller ikke.

— Min erfaring er at pasienter som står på venteliste for noe som plager dem litt, men ikke mye, vil vurdere et tilbud om operasjon opp mot andre gjøremål. Da er det jo god grunn til å spørre om de har krav på behandling i offentlig helsevesen, sier han.

Typisk er folk med åreknuter, men som er lite plaget. Hvis plagene er mest kosmetiske, blir det omtrent som å gå til frisøren, sier Pedersen, som tidligere var leder av Norsk karkirurgisk forening.

Ved hans avdeling på Haukeland opereres nå åreknuter igjen, etter et opphold på ti år. Men bare mennesker med alvorlige plager av åreknutene får operasjon på Haukeland.