For produsenter av sydvester, allværsjakker og alt annen av regnbestandig klesutrustning, må 2011 ha vært et fantastisk år.

For med unntak av det våte året 1989, så viser målingene hos Meteorologisk institutt at Norge ikke har opplevd større nedbørsmengder på årets ni første måneder enn hva tilfelle er i år, skriver Aftenposten.no.

Verst i Førde og Gulen

Basert på observasjoner fra de mange tusen værstasjonene rundt i dette værutsatte landet, har nedbøren som helhet vært 135 prosent unna normalen for perioden januar-september. Dette er sammen med 1989 det våteste i serien siden målingene startet i 1900.

ÅRETS VERSTE: Gulen kommune har fått mest regn så langt i år. Bildet viser flom på E39 i Instefjord 29. juni i år.
HELGE SKODVIN

Verst var det for innbyggerne i Akershus, Oppland, Hedmark, Hordaland, Sogn og Fjordane, Trøndelag og Nordland, som virkelig har hatt grunn til å kjenne seg igjen i Leif Justers legendariske monolog «mot normalt». Innbyggerne i disse fylkene har knapt kunne feste blikket på himmelen i år uten å ha fått ett eller flere regnskyll midt i pannen.Nedbørsmengden på Østlandet og Trøndelag er etter årets ni første måneder 150 prosent av normalen. Det er, med unntak av 1989, rekord for begge landsdelene, mens Vestlandet hittil i år ligger på 165 prosent over normalen.

Verst har det vært for Botnen i Førde. De har nedbørsrekorden hittil i år falt. 22. mars falt det 116,9 mm nedbør. Samme dag kunne nedbørstasjonen Øvstedal i Hordaland notere 152,5 mm nedbør.

— Gud som vasker

Samlet sett har likevel året vært aller verst for innbyggerne i Brekke i Gulen kommune i Sogn. De har så langt i år fått 2738 mm (118 prosent av normalen) nedbør, mens Takle i Sogn og Fjordane følger hakk i hæl med 2573 mm nedbør.

- Husker dere dagen dere så solen i år, Gulen-ordfører Trude Brosvik?

VANNPLANING: Bystasjonen 2. april i år. Store nedbørsmengder har gitt mye vann på veiene i Bergen sentrum.
RUNE SÆVIG

— Vi husker det når vi ser solen, da er alle glade igjen. Men jeg så solen senest i går en liten stund, selv om det regnet noe voldsomt. Det er slik det er på Vestlandet, det kan være tre-fire ulike værtyper på en dag. Men jeg tror at folk her i Gulen føler på at det har vært mye regn nå, sier Brosvik til Aftenposten.no.

- Blir dere et hardført folkeferd av dette konstante regnet?

— Ja, det tror jeg absolutt. Vi trøster oss med en fin vits om dette. Gud var nemlig så fornøyd etter å ha skapt Vestlandet, og så hvor fint det ble, at han bestemte seg for å vaske det hver eneste dag, humrer Brosvik.

- Har noen startet opp med produksjon av regntøy i Gulen?

— Nei, men dette er i alle fall et ideelt sted for utprøving av denne type klær.

Venter mer regn

— Værprognosene fra Meteorologisk institutt viser at det er meldt mye regn både i dag og de neste dagene hos dere.

— Akkurat nå er det oppholds, men det kommer nok, sier ordføreren.

En fattig trøst oppi alt dette våte som daler ned fra oven, er at det er ikke er kaldt. Hittil i år ligger nemlig middeltemperaturen for Norge 1,4 grader over normalen. Størst avvik fra normalen var det i deler av Hedmark, Trøndelag, og Nordland der middeltemperaturen for perioden var 2-2,5 grader over normalen.

Dette er den 10. varmeste siden målingene starter i 1900. Kaldest var det i 1942, det året lå middeltemperaturen på 1,8 grader under normalen, mens 2002 er varmest med 2,3 grader over.

For Trøndelag er året til nå det 3. varmeste med 1,9 grader over normalen.