• Veksten har vært på rundt 10 prosent for innlandstrafikken og 20 prosent for utlandet. Tendensen fortsetter i juli, sier Lufthavnsjef på Flesland, Dag Jarle Aksnes.

Det er opprettet flere nye utenlandsruter fra Bergen. — FlyNordics Stockholms-rute bringer alene inn 19.000 japanere til Bergen via Finnairs system i Helsingfors og Stockholm, sier Aksnes.

COLOR LINE

Color Line forventer at antall passasjerer til Bergen i sommermånedene har økt med ti prosent.

— Bergen er Norges viktigste innfallssport fra utlandet. «Alle» reiser til hovedstaden, men det er uten tvil Bergen folk vi til, sier informasjonsdirektør i Color Line, Helge Otto Mathisen.

Særlig har veksten vært stor i passasjerer fra Nederland, Tyskland og Danmark.

FJORD LINE

Fjord Line melder om ventet nedgang som følge av redusert kapasitet.

— Utenlandstrafikken har vært mer stabil enn den norske trafikken, sier Odd Erik Hovde, ansvarlig for landdivisjonen i Fjord Line.

FJORD TOURS

Salget av pakketurer økte med syv og seks prosent i juni og juli, sammenliknet med året før. Bestselgeren «Norge i et nøtteskall» er estimert med fem prosents økning i juli.

Turen «Opplev Hardanger» har hittil i år økt med 45 prosent.

SMYRIL-LINE

I løpet av mai, juni og juli ankom 5200 besøkende Bergen med Smyril-Line. Over 60 prosent av disse var utenlandske turister.

— Vi har i år hatt stor stigning i antall passasjerer til Bergen, især fra Færøyene, melder selskapet.

GUIDE SERVICE

— Det har vært en særdeles travel sesong og det virker som om sesongen blir lengre i begge ender, sier Anne Lien, som leder Bergen guide service.

Hun tror utviklingen vil fortsette neste år.

— Vi har hatt mange visningsturer med presse, blant annet tv-team fra Russland, Kina og Thailand. Vi må ha flere guider neste år, det er helt klart, sier Lien.

LEIEBIL

I juli var det bortimot umulig å få tak i leiebil i Bergen. Alt var utleid.

— Det er i juni og august vi pleier å ha det største trykket. Nå tror jeg at august kan bli enda verre, sier Tommy Johannessen på National bilutleie på Flesland.