Bare kongehuset manglet da Lars Sponheim i ble hyllet med franske viner og spansk mat på den fasjonable Ekerbergrestauranten, høyt hevet over hovedstaden. For kongeparet var jo i Hordaland, Venstrehøvdingens hjemfylke.

Men både stortingspresident Jagland, statsminister Stoltenberg og samtlige partier og den toneangivende pressen var fremmøtt, med taler, gaver og tilstedeværelse.

Ja, indirekte var også Slottet med, gjennom en saftig kong Harald-parodi, fremført av komikeren Rune Andersen, som også har et saftig grep på sin Lars Sponheim-parodi.

Samtlige som talte, og det var mange, gjorde et poeng av Lars Sponheims raushet, omgjengelighet og betydelige selvbilde.

Og alle partiene på Stortinget brukte anledningen til å fri til Venstre, og erklære at egentlig hører Venstre til i alle leirer.

Jens Stoltenberg gjorde kjent av at hans partilag i Oslo Ap tidligere var et Venstrelag. Mens Siv Jensen på motsatt fløy, mente at det er Frp som ivaretar Venstres liberale tradisjoner.

Tidligere politisk redaktør i Bergens Tidende (tidligere Venstre), Olav Kobbeltveit, minnet om da han og avisen hjalp den unge Sponheim frem til Stortingsplass i 1993.

— Det var den gangen Sponheim omtalte seg selv i førsteperson entall.

Bergens Tidende fulgte med Sponheim da han gikk på sine bein til Stortinget etter valget. Alt da registrerte avisen at Sponheim hadde en tendens til å gå mot høyre når han var usikker på veien, bemerket Kobbeltveit.

Om stemningen var høy hele tiden, eksploderte den nesten da byråkrater fra Landbruksdepartementet både underholdt og overrakte sauebonden fra Ulvik en meget spesiell gave. Sauesæd fra Staur forsøksgård, gitt av en nå slaktet vær med navnet Lars.

— Sauen er død, med sæden lever, ble det sagt, til allmenn begeistring for den fornemme forsamlingen.

FANKLUBB: Jeg blir gjerne med i Facebook-gruppen «Lars for president», sa statsminister Jens Stoltenberg til 50-årsjubilanten Lars Sponheim. Facebook er et nettsted der folk kan finne ut hvor mange venner de har.
Bjelland, Håvard