Både Ap og SV vender seg nå til Venstre. SV ønsker seg partiet med i en miljøallianse, men Venstre takker nei.

Det er første gang SV tar til orde for et samarbeid med Venstre.

— SV vil at alle grønne partier i Bergen skal samarbeide om en ny kurs for frisk luft og lavere klimagassutslipp. Det er et skjebnevalg for byluften og miljøbyen Bergen. Fire nye år med sittende byråd vil være direkte helse- og miljøskadelig, sier SVs førstekandidat, Oddny Miljeteig.

Har døren åpen

Også Ap strekker seg mot sentrum.

— Vi har som ambisjon om å styre Bergen. Derfor står vår dør til sentrumspartiene åpen, selv om vi vet at Venstre og KrF før valget er forpliktet seg til si at de vil samarbeide med høyresiden, sier Aps byrådslederkandidat, Harald Schjelderup.SV viser til at de har støttet Venstres miljøpolitikk i bystyret mer enn KrF og Høyre har gjort. Uenigheten om andre viktige saker kan de leve med.

— Det er stor avstand mellom Venstre og SV blant annet i synet på et eventuelt salg av BKK og arbeidstakernes rettigheter. Men SV mener Bergen nå trenger et miljøpolitisk kriseforlik for å sikre en ny miljøpolitisk kurs, sier Miljeteig.

SV viser til at de er enige med Venstre på områder som rushtidsavgift, bybanebygging og nei til motorvei fra Arna til Bergensdalen.

Nesten flertall

Også Ap mener Venstre ligger nærmere deres politikk enn Høyres.

— Sentrumspartiene har alltid vært på vippen i Bergen. Det er Venstre og KrF som sitter med nøkkelen til hvem som skal styre Bergen, Arbeiderpartiet eller Høyre og FrP. I tidligere perioder har Ap samarbeidet godt med sentrum. Vi er klar til å samarbeide på nytt, sier Schjelderup.

Ifølge BTs siste meningsmåling kunne et samarbeid mellom SV, Sp, Ap, Venstre og KrF gitt 33 mandater, ett mandat unna flertall.

— Vår invitasjon mot sentrum er helt uavhengig av det SV gjør. Samtidig overrasker det meg ikke. Vi vet at i miljøpolitikk går den viktige skillelinjen mellom Høyre og Frp og de andre partiene, sier Aps toppkandidat.

Avslår frieriet

Venstres toppkandidat, Julie Andersland, avviser imidlertid invitasjonene.

— Det er hyggelig å være så ettertraktet, men vi går til valg på at vi ønsker et nytt borgerlig byråd, sammen med Høyre og KrF. Meningsmålingene viser også at bergenserne ønsker borgerlig styre, sier hun.

Målet hennes er å bidra til å gjøre byrådet grønnere.

— Byrådet har ikke klart å gjøre noe med byluft, køer, rusomsorg. Vi ønsker å bidra i grønnere og varmere retning, sier Andersland.

- Men kan det likevel være aktuelt å samarbeide med Ap og SV?

— Vi har årsmøtevedtak på at vi ønsker å samarbeide med Høyre og KrF. Det er det som er vår plan, og det vi tror er realistisk å få til hvis man ser på meningsmålingene. Vi vil heller ha et grønnere borgerlig byråd, enn et mørkeblått byråd. Jeg ser ikke for meg noen storkoalisjon, sier hun.

Hvem bør Venstre velge? Diskuter under: