Det var en strålende fornøyd og kampklar Solberg som omsider inntok talerstolen på Høyres valgvake i Oslo ved 23-tiden mandag kveld. Til taktfaste rop og trampeklapp mottok hun hyllesten for det som så ut til å bli et meget godt valg for Høyre. Partiet lå an til å få en oppslutning på rundt 20 prosent og frata Fremskrittspartiet plassen som største parti på borgerlig side.

— Vi har levert på det viktigste, og det er at dette er et lokalvalg, et kommune- og fylkestingsvalg, sa Solberg, før hun ramset opp gode lokale resultater for Høyre.

Men Høyre-lederen var også rask til å vende blikket framover mot neste stortingsvalg i 2009.

— Dette er bare begynnelsen på oppturen. I 2009 skal vi være et sterkere og bredere Høyre, lovet Solberg.

Tøff valgkamp Solberg la ikke skjul på at valgkampen til tider har vært tøff.

— Begynnelsen av valgkampen ble litt tøff og tung. Det var mye som skjedde, og vi følte at vi ikke fikk oppmerksomheten vi ønsket rundt de mange lokale sakene, men valgresultatet viser at vi har nådd fram med budskapet vårt, sa Solberg.

Høyres valgkamp fikk en skjev start med Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsens skattesak. Den saken ble ikke bedre av at Erna Solberg gjorde et mislykket forsøk på å slå tilbake da hun angrep statsminister Jens Stoltenberg (Ap) for ikke å ha betalt arbeidsgiveravgift.

I Bergen ble det kjent at mannen til byrådsleder Monica Meland hadde brukt svart arbeidskraft, og i Oslo ble bystyrerepresentanten Toril Fiskerstrand tvunget til å trekke seg fra alle partiverv etter at hun kom med diskriminerende uttalelser om innvandrere i møte med en NRK-reporter med skjult mikrofon.

Overraskelse Med en slik valgkamp bak seg ble de første valgdagsmålingene tatt imot med overraskelse og stor glede i Høyres Hus i Oslo. Noe stort brøl var det ikke, men det skyldtes ikke tallene, bare det at partiet hadde bedt sine folk om å stå som listebærere ved Oslos valglokaler helt fram til stengetid.

Utover kvelden viste tallene fra valgdagsmålingene å holde stikk – til stor glede for alle på Høyres valgvake.

REISTE PARIET: - Dette er bare begynnelsen på oppturen fram mot stortingsvalget i 2009, fastslo Høyre-leder Erna Solberg på valgkvelden.
Jarl Fr. Erichsen