Det luktet rekord av antall mennesker som hadde funnet veien til Festplassen lørdag ettermiddag.

Med smørblide værguder i vinterdrakt og ikke en dråpe regn i sikte var det duket for suksess fra første julesang. Og når svensker tar turen helt til Bergen for lysfestens skyld, skjønner vi at det er noe særskilt med den etter hvert tradisjonsrike innledningen på adventstiden.

Brasilianske sjarmører

Familien Platou Gjerstad stilte fem mann sterk like fra Stockholm for å få med seg arrangementet. De er opprinnelig norske, men har bodd i Sverige i flere år.

— Vi synes det er veldig fint. Lysfesten er helt spesiell, mener Anne Marie Platou.

Sammen med mann og tre barn campere hun hos venner i helgen. Forventningene ble innfridd. Når Karoline Krügers karakteristiske pustestemme smelter sammen med den dypere klangen fra svenske Göran Fristorp, stilner det langt bak i rekkene på overfylte Festplassen.

Og når gatebarna som gjester byen fra Sao Paolo lar portugisisk rap smelle gjennom kulden groover det godt i førjulsmørket.

Med ildsjelen Gregory Smith og kameratene fra Brasil som støtte gategutten Evandro (9) for at nedtellingen til tenningen av lysene på julegranen gikk riktig for seg.

Tusenlapper opp i røyk

— Dette er helt annerledes enn samlingene vi har i Brasil. Der er lek, dans, skriking og synging. For gatebarna er dette en opplevelse, nikker Gregory Smith.

— Julen har ikke så stor betydning i deres verden. De er fra fattige forhold. Julen er forbeholdt middelklassen og de rike. For de fattige er nyttårsfeiringen viktigere. Jeg er rystet over hvor dyrt alt er i Norge. For pengene vi spiste boller for i dag kunne vi kjøpt utrolig mye i Brasil, sukker han.

Kanskje drypper det noen kroner på Smiths hjem for gatebarn under besøket i Bergen. Om vi er flittige forbrukere, bidro i alle fall lysfesten til å stagge kjøpefesten for en stakket stund. I så måte kan arrangørene av Kjøpefri Dag som ble arrangert verden over i går være fornøyd.

Tusenlappene gikk riktignok raskt opp i røyk da rakettene fløy himmelhøyt, men fyrverkeriet gledet nok flere og mer enn den dyreste julepresang. Bergensere og tilreisende fikk annet å gjøre enn å shoppe da rakette hvinte i glitrende fargeprakt.

Julestemning i dur og moll

Akkurat da holdt publikum pusten av fryd. Varme på lys, sang og vennskap. I en hektisk førjulstid.

Frostrøyken driver over vannet, faklene hveser hest der de flyter under mellom tynne isflak under julegranen. Hundrevis av mennesker spres for alle vinder. Kanskje med julesangen fra "Jul i Blåfjell" og Karoline Krügers stemme klingende i hukommelsen:

Vi har det varmt og godt. Vi tenner et lys og takker for livet og alt som vi har fått.

— God jul, ønsker folk i farten.

God jul.

TV Hordaland sender 25 minutter fra lysfesten søndag 1. desember kl. 09.00 med reprise kl. 10.00. I tillegg en reprise mandag 2. desember kl. 22.45

FOTO: RUNE NIELSEN