— Jeg var helt sikker på at Stomperud hadde brent inne. Vi måtte rømme huset midt på natten, og visste ikke om katten var inne eller ute. Men det var ikke spor etter den, forteller Liv Hønsi fra Lærdal.

KOM TILBAKE: Stomperud dukket plutselig opp igjen i dag, 10 måneder etter at den forsvant i Lærdalsbrannen.
Jannicke Vikdal

Hun er en av mange som ble rammet av den dramatiske brannen i Lærdal i januar. Huset hennes brant helt ned den skjebnesvangre natten. Kun en sotete grunnmur sto igjen. Og katten Stomperud var forsvunnet.Men tirsdag, nesten ti måneder etter brannen, sto plutselig Stomperud på trammen til en av Hønsis tidligere naboer.

Kjente igjen Stomperud

Randi Aarethun, leder i Dyrevernlaget i Indre Sogn forteller at katten dukket opp i nabohuset hennes.

— Det var noe kjent med den, men jeg klarte ikke å plassere den med en gang. Jeg så på gamle bilder og der dukket den opp. Jeg visste plutselig hvor denne katten hørte hjemme, sier Aarethun.

Hun ringte til Hønsi umiddelbart.

— Hun fortalte at familiens katt dessverre døde inne i brannen, forteller hun.

Likevel tok familien seg en tur opp for å sjekke ut katten. Aarethun var så sikker i sin sak.

Der ble det stor gjenforeningsglede.

Fem liv igjen

— Det er jo helt utrolig at den dukker opp så lenge etter, sier Hønsi.

Hun varslet datteren, som er den egentlige eieren av katten, men som har flyttet til Bergen.

— Katten var tynn og litt pjuskete, så det tyder på at den har gått ute i disse månedene. Ellers er den i fin form. Den er nok litt mer skvetten og redd enn før, som naturlig er. Nå har den gjemt seg under sofaen, forteller Hønsi.

Det sies at katter har ni liv. I så fall har Stomperud brukt opp halvparten av dem i de syv årene den har levd.

— Den har falt ned fra tredje etasje to ganger. Og både moren og søsteren døde av kattepest, men Stomperud overlevde, forteller Hønsi.

- Mirakel

Også Aarethun forteller at katten så ganske medtatt ut.

— Den var veldig tynn og mager. Vi ga ham mat umiddelbart. Den var veldig sulten. Jeg vil takke naboen min for at hun tok den inn. Den kom til riktige folk, forteller hun.

Hun beskriver Stomperud som en veldig flott katt.

— Han har så spesielt ansikt. Det er ofte vanskelig å kjenne igjen svarte katter, men denne er virkelig spesiell, sier hun.

Hun beskriver hendelsen som et mirakel.

— Dette er helt fantastisk. Alle trodde den hadde brent inne, og så kommer den tilbake etter ti måneder. Det er helt utrolig. Det minner oss om at vi aldri trenger å gi helt opp håpet om at kjæredyr vil komme tilbake. Jeg vil også legge til hvor viktig det er å gi dyrene microchip. Det er den største gaven du kan gi til et dyr, sier Aarethun.

Kom tilbake

Ingen vet hvor Stomperud har vært i disse ti månedene. Men Hønsi tror den har prøvd å oppsøke steder den har vært tidligere. Selv har hun flyttet lenger opp i bygden.

— Jeg tror katten har prøvd å oppsøke branntomten. Dessuten har jeg en venninne som ofte passet katten tidligere, i nærheten av der den ble funnet. Jeg regner med at han har søkt dit. Det gjorde den ofte tidligere også.