Målet er 160 millioner kroner på landsplan. De første knippene tusenlapper har allerede rullet inn på aksjonskontoen til Redd Barna.

Engasjementet smitter fra de yngste til de eldste. I et smau i lørdagstravle Marken i Bergen holdt Sebastian (7) og Tidemann (5 ½) basar. Da vi snakket med brødrene, hadde de allerede skaffet skoleplass i ett år til 4-5 barn. To kroner loddet monner, når skoleåret koster beskjedne 86 kroner.

Brødrene gikk tidlig tom for karamellgevinsten, men smårollingene hadde mye annet friste med. De hadde jobbet iherdig hele fredagen med å lage lodd med rødt, grønt og blått på tallene.

— Når du får blått får du ingenting, forklarer Sebastian Malmin. Det var en basar på Møhlenpris skole som inspirerte brødrene til en ekstra innsats, forteller passepiken Borghild Unneland.

Se etter merket

Noen steg unna - i Rådhuset - ble de grå bøssene med de grønne lokkene forseglet og påsatt klistremerker med den offisielle logoen.

— Se etter dette merket, sier Byaksjonsleder Veslemøy Selvik.

I Hordaland skal 5000 bøssebærere gjøre jobben, og 3000 av dem tar for seg Bergen. I fjorårets tv-aksjon greide Bergen 3,9 millioner kroner, med Bergenhus bydel som klar vinner. I sentrum ble det gitt 22 kroner per hode, mens Fyllingsdalen ble jumbo med 13 kroner.

— Gi etter hjertet, ikke etter inntekten, lyder tipset fra aksjonslederen.

Rekord i Ølve

Dette var åpenbart ledetråden på torsdagens basar på Ølve skole. Hele 10.600 kroner ble satt inn på aksjonskontoen. Kontaktlærer Margunn Berge har aldri opplevd maken til engasjement. Gymnastikksalen på skolen var fylt til siste plass.

— Ungene greide å mobilisere både foreldre og besteforeldre. Aldershjemmet i bygden kom med et knippe strikkelabber til premier, og elevene fra første til syvende klasse hadde laget både perlearbeider og silketrykk til gevinster, forteller Berge.

KLARGJORT: Bøssene som har god plass til klingende mynt og store sedler. Gi etter hjertet oppfordrer Veslemøy Selvik (t.v.), Cathrine Johannessen. <p/> FOTO: KNUT STRAND