14. januar i år ble to biler stanset av politiet ved Stavenestunnelen i Vaksdal. I bagasjerommet på den ene bilen, fant politiet til sammen 12 kilo cannabis i en koffert.

Tre menn har sittet varetektsfengslet siden aksjonen.

Nå mener politiet at det ikke lenger foreligger fare for at de vil ødelegge bevis, og har derfor løslatt samtlige tre.

— Ikke uventet

Fredag ble en 22 år gammel mann fra Nord-Norge løslatt. Denne uken valgte politiet å slippe de to siste siktede i saken.

— Min klient ble løslatt i går, tirsdag. Jeg regner med at politiet ikke lenger mener å ha grunnlag for å holde ham fengslet, sier advokat Fredrik Verling.

Han representerer en 21 år gammel mann fra Bergen, som har erkjent medvirkning til narkotransporten, og som satt bak rattet i bilen hvor politiet fant narkotikaen.

— Det var ikke uventet at han ble løslatt nå. Han har allerede erkjent å ha vært kurer på den aktuelle turen fra Oslo til Bergen, sier Verling.

Hadde sentralt verv

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med fungerende påtaleansvarlig, politiinspektør Liv Mette Karlsen, onsdag ettermiddag.

21-åringen har tidligere hatt et sentralt verv ved skoler i byen.

Til sammen fire personer, fordelt på tre leiebiler, satte kursen mot Bergen om kvelden 14. januar i år.

Overvåkingsbilder fra Bondeheimen hotell i Oslo sentrum, viser hvordan en av dem bærer en koffert ut i en parkert bil.

Ved 23.30-tiden samme kveld slo politiet til mot to av bilene. I den tredje bilen satt en kvinne i begynnelsen av 20-årene. Hun ble pågrepet noen dager senere.

Skoleaksjoner

Samtlige fire nekter for å ha hatt noen sentral rolle i planleggingen av turen. Etter det BT får opplyst, har politiet ennå ikke identifisert nettverket som overleverte narkotikaen i Oslo.

I kjølvannet av tunnelaksjonen, gjennomførte politiet razziaer mot syv skoler i Bergen. Opp mot 40 skolelever ble tatt for bruk og erverv av cannabis.

I ukene som fulgte, ble sentrale Unge Høyre-politikere innkalt til samtaler hos politiet. Flere av dem har erkjent å ha brukt cannabis, blant dem stortingsrepresentant Erik Skutle.