• Fortsatt er det flyseter å oppdrive for dem som vil til Oslo, Stavanger og Molde, men det er særdeles få ledige plasser til Trondheim og Ålesund.
  • Føreforholdene på veiene er gode. Riksvei 7 over Hardangervidda er åpen for trafikk. Hvordan føreforholdene blir etter jul er det ennå for tidlig å si noe om.
  • Nærmere 60.000 mennesker reiser til eller fra Bergen frem til julaften. Vi kan berolige etternølerne: Bussene garanterer plass hjem.

Informasjonskonsulent Ellen Stai i Braathens forsikrer at det fortsatt er plasser å få kjøpt, men det er svært fullt på flyene til Trondheim og Ålesund.

Til bestemor på Toten

— Det er gøy å reise, sier Kamilla Mari Slettli. Hun tok i går toget til Hønefoss sammen med sin mor Hege Elisabeth Sletti. De skal til Toten for å besøke Heges foreldre og besteforeldre. Kamilla innrømmer at det kan bli kjedelige timer på toget, men hun har med spill og litt ekstra godterier. Kjeder hun seg, skal hun ta turen i lekevognen.

NSB har satt opp en rekke ekstra tog på Bergensbanen frem til jul for å ta unna trafikken. 4000 passasjerer fraktes østover fra fredag til julaften. Like mange tar toget fra Oslo til Bergen. Informasjonsdirektør Audun Tjomsland opplyser at det fortsatt er mulig å få kjøpt billetter. NSB er dessuten ganske greie i julestria. Flere seter enn vanlig åpnes for økonomipris.

Båter med reservebuss

Fjord1 Fylkesbaatane frakter 1300 passasjerer fra Bergen frem til jul og bare 500 til Bergen. HSD regner med å frakte 3500 passasjerer med Flaggruten til og fra Bergen. Informasjonskonsulent Liv Berit Handeland opplyser at det vil bli satt opp buss om flere enn det er plass til vil reise med båtene.

HSD og samarbeidende selskap frakter langt flere med buss enn med båt. 3000 regner selskapet med vil ta Kystbussen, 2000 ekspressbussen mot Trondheim, 1000 Haukeliekspressen og 400 bussen til Sogn. Liv Berit Handeland opplyser at selskapene garanterer plass. Tendensen at folk velger bussen når de skal besøke hjemstedet i julen er økende.

— Vi har bare fullprisbilletter igjen på strekningen Bergen-Oslo, opplyser informasjonskonsulent Trine Løberg i SAS. 4600 passasjerer har alt plass fra Bergen til Oslo, mens 5700 vil fly motsatt vei. SAS har ingen ekstrafly på strekningen.

Ledige flyseter

Nystartede Norwegian Air har fortsatt ledige flyseter mellom Bergen og Oslo. Søndag er det satt inn ekstra fly. Lille julaften er det ganske fullt, men julaften går det fortsatt an å sikre seg plasser, opplyser informasjonssjef Jonette Øyen.

Mildværet forsetter over Europa. Meteorolog Olav Krogsæter ved Storm Weather Center må skuffe alle som har håpet på hvit jul på Vestlandet. Vi må nøye oss med den grønne sorten i år. Det blir stort sett oppholdsvær frem til julaften, og ikke sterk vind.

— Kjøreforholdene på veiene mellom Bergen og Østlandet er gode. Riksvei 7 over Hardangervidda er åpnet igjen. Nedbøren avtar, opplyser Trond Skeide ved Vegtrafikksentralen.

TOK TOGET: Med kofferter med julegaver på slet, fant Kamilla Marie og Hege Elisabeth Sletti sine plasser på dagtoget fra Bergen i går.<p/>Foto: RUNE SÆVIG