— Problemet sitter mellom ørene. Vi må begynne å trene mentalt, sier Brann-trener Mons Ivar Mjelde til BT.

Det er sine egne spillere han snakker om. Torsdagens tap mot Bodø/Glimt er et trist kapittel for Brann.

— Det er ikke nok å trene fysisk, om man ikke også er psykisk klar. Når spillerne ikke begynner å løpe før i 2. omgang, er det for sent. Må de få kniven på strupen før de klarer å ta ut potensialet, er de ikke mentalt godt forberedt.

Tro kan flytte fjell - og fotballspillere. For forklaringen sitter som regel i hodet, når vi ikke klarer å ta ut det vi er gode for. Det hevder iallfall forfatterne av «Motivasjon og mestring» - om mental styrke, trening og prestasjoner.

Boken fokuserer på vitenskaplig underbygde teknikker for å yte bedre.

Si: - Dette er jeg god til!

— Det er helt utrolig hva vi mennesker kan få til. Men vi har for mange barrierer inni oss, sier førsteamanuensis ved Institutt for klinisk psykologi i Bergen, Bjørn Wormnes, som har skrevet boken sammen med professor Terje Manger.

— Det er så lett å si «dette får jeg ikke til», enten det gjelder matte eller kartlesing i London. Slike tanker blir ofte selvoppfyllende. Tenk heller «dette er jeg god på». Hvis du tror du får til ting, er det større sjanse for at du faktisk klarer det, men målene må være realistiske.

Begge forfatterne har jobbet mye med toppidrettsutøvere - en yrkesgruppe hvor man kan måle effekten av mental trening på selve prestasjonen.

— Det viktigste er å fokusere på det man skal gjøre, og ikke begynne å analysere egne ferdigheter underveis. Da kan man lett gå på trynet, sier Wormnes til BT.

— Mest sårbart er dette innen skyting, der man må være ekstremt konsentrert. I det øyeblikket man begynner å tenke på å stå på pallen, går det galt. Et tiendelssekund er nok.

Å leie Gud i hånden

Branntrener Mons Ivar Mjelde, kajakktrener Kjell Tore Solvang og villmarksmannen Lars Monsen er ifølge Wormnes gode eksempler på målrettede, fokuserte personer. John Arne Riise og Ole Gunnar Solskjær er fotballspillere med de rette egenskaper for å oppnå suksess.

— De er konsentrerte, gjør jobben på banen og tar eventuelle gleder og sorger etterpå. Det er det som er kunsten, og dén kan Riise og Solskjær. Derfor er de på landslaget.

Brannspillerne, derimot, sliter. Psykologen har følgende forklaring på hvorfor Brann taper mot et dårligere lag.

— Det handler kort fortalt om at spillerne ikke vet hva de skal gjøre. De er ikke mentalt forberedt, sier Wormnes til BT.

— Likevel er det ikke sikkert at det er lurt å begynne å trene mentalt midt i sesongen - med mindre man tror at man kan leie Gud i hånden, og ha flaks. For i dét man begynner å trene på noe nytt, kan man miste ferdigheter man hadde fra før. Jo høyere nivå man er på, jo større kan reduksjonen av prestasjonene bli.

Forskning viser ellers at immunforsvaret fungerer bedre, når man lærer seg å slappe av og takle stress.

— Er du fast i troen, blir prestasjonene bedre - også hormonelt og fysisk. Dessuten vet alle toppidrettsutøvere og profesjonelle musikere at det er trening, trening og atter trening som gjelder. Skal du bli god, du øve, sier Wormnes.

MENNESKER SOM KAN: Mons Ivar Mjelde, Ole Gunnar Solskjær, Lars Monsen og John Arne Riise.