— De har lært meg hvor mange melkekartonger som går i hundre desiliter!

Tarald Graff (6) står sammen med brødrene Eskild (8), Jostein (10) og Sigmund (12) i skolegården på Christi Krybbe skoler. Han snakker om hva brødrene har lært ham før skolestart. Om en halvtime skal alle blikk være vendt mot Tarald. Han skal få navneskilt, en rød rose i hånden og et fast håndtrykk fra sin kommende rektor. Likevel virker han ikke det spor nervøs.

— Det er ti! Ti melk i hundre desiliter. Jeg gleder meg mest til at vi skal ha matte på skolen, forteller han ivrig.

SØSKENKJÆRLIGHET: Det ble både vennskapelig knuffing og gode klemmer da lillebror Tarald (6) begynte i første klasse på Christi Krybbe skoler i går. Her går nemlig allerede brødrene Sigmund (12), Jostein (10) og Eskild (8), som alle lover å passe på og støtte lillebror. - Det føles veldig trygt, sier han.

Stor dag

I går hadde 3000 bergensbarn sin første skoledag. 32 av dem begynte på Christi Krybbe skoler. Deriblant Tarald, som er den fjerde i søskenflokken ved samme skole.

Eldstemann Sigmund forteller at han skal ta godt vare på sin lillebror, og at de ved frokostbordet har gått gjennom alt han bør kunne.

— For eksempel å telle til 20, eller si navnet på sin favorittrett, forteller han.

— Og favorittdyr! Det er kanin, legger Tarald til.

- Endelig fritid

Mamma Ingvild og pappa Morten smiler fra øre til øre. Med dagmamma, barnehage og skole, har de vært nødt til å hente og bringe tre forskjellige steder tidligere. Nå er det slutt på logistikkproblemene.

— Siste dagen i barnehagen for Tarald var overhodet ikke vemodig, forteller mamma Graff.

- Dere får kanskje litt mer fritid nå?

— Vi får fritid, heter det vel, sier mamma Graff og ler.

Firkløveret har planlagt den nye hverdagen nøye. De skal gjøre lekser sammen, leke i friminuttene og gå sammen til skolen. Familien har nemlig en avtale om at dersom guttene spaserer til skolen, og dropper å ta Fløibanen fra Skansen, så får de ta billettpengene rett i lommen.

— Jeg kommer til å gå hver dag, sier Tarald med et lurt glis.

— Da vil du bli rik, sier storebror Jostein.

— Og mamma fattig, legger Sigmund til.

STOLT OG GLAD: Mamma Ingvild Eide Graff gratulerer sin yngste sønn med første skoledag. Det betyr også at alle familiens barn går på samme skole. - Vi er veldig heldige, og synes det er kjekt at de får være sammen, sier hun.

Unik situasjon

I skolegården klamrer noen av seksåringene seg til foreldrene sine bein. Noen biter negler, andre står og tripper. Klokken ringer, og rektor Laila Damsgård ønsker de nye elevene velkommen til Nordens eldste skole.

— Hedda, Maja, Trym, roper hun opp i tur og orden.

Tarald kjenner dem allerede fra barnehagen. Det gjør dagen enda mindre skremmende.

— Og hvis noen prøver å slå meg, så kan jeg bare rope på en av brødrene mine, sier han.

Rektor Damsgård beskriver situasjonen som helt unik.

— Jeg har aldri opplevd å ha fire brødre på samme skole, men det er veldig hyggelig. Vi er glade for å få enda en ung Graff ved skolen. De er alle greie og positive gutter, sier hun.

- Hun er veldig grei!

I klasserommet er Tarald overlatt til seg selv med sine nye klassekamerater. Søskenflokken er oppløst, og bare mamma og pappa henger stolte i bakgrunnen. Elevene synger av full hals og gnikker seg på magen, mens de synger om det å være spent, sulten, mett og trøtt.

— Her skal vi ha det masse kjekt sammen, lover kontaktlærer Kristiina Halvorsen.

Tarald har allerede store forventninger til henne. Storebror Jostein hadde nemlig samme lærer. Brorens klasse er også faddere for hans klasse.

— Jostein sa at hun var veldig grei, og egentlig fra Finland, forteller han.

På tavlen bak elevene står dagens timeplan opplistet. Neste punkt er "ha det til foreldrene".

Så er første skoledag i gang.