Ifølge politiets innsatsleder Erik Sveaas ble det klokken 9.40 sendt en melding til VG Nett om at en person på Gimle skole hadde våpen i vesken sin, og at det ville bli skyting innen en halv time.

«I dag den 3. mai vil store ting skje. Om nøyaktig en halv time starter det. EN massakre på Gimle skole bergen. Sant olavs vei 20. Alle som står i midt nærvær vil død, spesielt muslimer er utsatt. Våpenet er trygt plassert i sekken og klar til aktion», heter det i meldingen ifølge VG Nett.

Fant ingen våpen

Politiet har søkt gjennom hele Gimle skole. De 500 evakuerte elevene erreturnert fra Haukelandshallen til skolen.

— Alle bager og skolesaker er nå undersøkt, det er ikke funnet noen våpen eller våpenlignende gjenstander. Skolen er nå frigitt fra vår side, og personalet vil samle elevene klassevis for å fortsette dagen. Det vil vel neppe bli noen vanlig undervisning i dag, men skolen vil forsøke å komme tilbake til hverdagen så raskt som mulig, sier politistasjonssjef Olav Valland i Bergen sentrum.

Etter at skolen ble varslet om trusselen, har politiet også fått informasjon om at en elev skal ha hatt med seg en softgun på skolen før helgen. Den ble inndratt av personalet, men stjålet igjen - trolig av en annen elev.

— Når vi fikk denne informasjonen, lette vi også etter denne gjenstanden, men den er ikke funnet. Det er viktig å understreke at det ikke er noe som tyder på noen sammenheng mellom disse to episodene, sier Valland.

Han vil ikke spekulere i om det er en elev ved skolen som står bak trusselen som først ble sendt til VG.

Politiet jobber nå med å finne ut hvor eposten er sendt fra.

— Vi vet ikke tilstrekkelig til å si at vi har kommet i mål med det ennå, men det er selvfølgelig en av de viktigste oppgavene i den videre etterforskningen, sier Valland.

- Et sjokk

Klokken 10.27 fikk Hilde Samuelsen Andersen telefon fra datteren sin i 10. klasse på Gimle skole.

— Hun sa at det var kommet en bombetrussel og at de var blitt låst inne i klasserommene.

— Det var et sjokk å få meldingen, sier Samuelsen Andersen.

Også Morten Samsonsen har en sønn som er elev på Gimle skole.

— Jeg klarer ikke å senke skuldrene helt før jeg har sett sønnen min, sier faren som står og venter utenfor skolen.

Se video når Salomonsen møter sønnen igjen øverst i saken.

Det var et sjokk å få meldingen Hilde Samuelsen Andersen, mor

Sender alt mannskap

Skarpskyttere og væpnede politistyrker tok tirsdag formiddag oppstilling utenfor skolen i Bergen sentrum.

— Vi har fått beskjed om å sitte borte fra vinduene. Alle er hysteriske, sa en elev ved skolen til bt.no like etter alarmen gikk.- Det kryr av politifolk med automatvpen, skold og skuddsikrevester utenfor skolen, fortalte bt.nos reporter Leif Gullstein på stedet.

- Skremmende

På torsdag var det en elev som hadde med seg softgun på skolen. Dette trenger ikke ha sammenheng med dramaet i dag, men politiet orienterte elevene og foreldrene om dette.

INFORMASJONSMØTE: Rundt 100 foreldre hadde møtt opp i Haukelandshallen. Her blir de informert av politiet.
PÅL ENGESÆTER

— Det har vært en skremmende opplevelse, og elevene reagerer ulikt. De har likevel vært rolige og har oppført seg fint. Det var hele tiden to lærere sammen med hver klasse, og vi ble enige med politiet om hvordan skolen skulle evakueres, sier rektor Frode Nilsen på Gimle skole.Han ber foreldre om ikke å hente elevene før de har vært gjennom en debrief. De sultne elevene får nå frukt i Haukelandshallen.

Klokken 13.20 går elevene tilbake til skolen hvor de skal møte bydelens kriseteam og pedagogisk-psykologiske tjeneste for en debrief.

Evakueres

Elevene fikk beskjed om å legge frem sekkene og mobiltelefonen sine, så disse kunne bli kontrollert av politiet. Tydelig preget av situasjonen gikk de klasse for klasse sammen med en politibetjent bort til Haukelandshallen hvor hele skolen blir samlet.— På grunn av skolemasakrer vi har sett i utlandet håndterer vi denne situasjonen så alvorlig som vi gjør, sier Sveås.

— Vi har en trusselsituasjon mot skolen. Det er sendt en mail med trusler mot flere personer ved skolen. Politiet er på plass med alt tilgjengelig mannskap, opplyste Olav Valland, stasjonssjef ved Bergen sentrum politistasjon kort tid etter at politiet fikk meldingen.

— Dette oppleves veldig traumatisk. Man hører jo hva som skjer av massakrer på andre skoler. Det ville ikke være unaturlig om noe sånt skjedde i Bergen også, sier Evald Hylland som er far til en elev i 10. klasse.

Barnehage

Gimle barnehage ligger like ved den evakuerte skolen. Ingen av barnehagebarna er evakuert.

— Vi så bildene av masse politifolk på skolen, og tenkte med en gang på skolemassakrene i USA, sier Helene Woie.

Hun kommer rett fra arbeidsplassen og har fortsatt på seg sykepleieruniform. Mannen Lars Jocob Woie har også kommet fra jobb for å se hvordan det går med deres tre år gamle datter i barnehagen.

— Forhåpentligvis har ikke ungene skjønt så mye av det som skjer, sier Helene Woie.

Politiet var tirsdag formiddag sammen med barna i barnehagen, mens skolen ble evakuert.

Beredskap

Ambulansepersonell tok oppstilling i rundt 500 meter fra skolen.

— Vi er her med fire biler og ti personer. På Haukeland Universitetssykehus er det innkalt ekstra personell på alle nivåer for å styrke beredskapen, opplyste Ørjan Jensen, operativ leder i Helse Bergen, tirsdag formiddag.

Ingen er så langt skadet eller pågrepet i saken.

Foreldre kan ringe 55 56 52 80, opplyser Bergen Kommune på sine nettsider.

GELEIDES VEKK: Klasse for klasse ble elevene ført bort.
LEIF GULLSTEIN
HER SAMLES ELEVENE: De evakuerte ungdommene blir sendt rett i Haukelandshallen.
PÅL ENGESÆTER