Ifølge dommen fra Bergen tingrett er alle de seks mennene dømt til fengsel fra 1 år og åtte måneder til tre år og fire måneder. De må også betale flere hundre tusen kroner i erstatning.

Straffen er noe lavere enn det aktor Magne Sylta ba om.

— I hovedsak er jeg glad for at retten var enig i at disse mennene visste hva de var med på. Straffeutmålingen ønsker jeg ikke å kommentere, sier Sylta.

Ingen «mafia»

Alle seks nektet for tiltalens del om «mafiaparagrafen»: At de skal ha vært del av en organisert, kriminell gruppe. Dette ble de trodd på i retten. Strafferammen for organisert kriminalitet er elleve års fengsel.

— Jeg konstaterer at de ikke ble dømt for organisert kriminalitet, sier Sylta.

Kjetil Magnus Berg er forsvarer for en av mennene som har fått strengest straff, en 32-åring som er dømt til tre år i fengsel. Hans klient er godt fornøyd med dommen.

— Retten har langt på vei lyttet til det vi har kommet med i retten. Det er veldig viktig at de tiltalte er frikjent for mafiaparagrafen. Retten har sett at dette er en vennegjeng og ikke en organisert gruppe, sier Berg.

Under rettsaken erkjente to av dem at de brøt seg inn. De fire andre innrømmet å ha satt fyr på to biler omtrent samtidig med innbruddet.

Verd millioner

Tyveriet har kostet museet 4,1 millioner kroner, kom det frem i retten.

Kunsteksperten Alastair Gibson ble hyret inn av styret i stiftelsen Vestlandske Kunstindustrimuseum for å taksere de 25 kinesiske gjenstandene som ble stjålet fra museet 5. januar i år. Ifølge Gibson har disse en verdi på ca. 2,5 millioner kroner. I tillegg ble tre andre gjenstander ødelagte under innbruddet. Reparasjon av disse er beregnet til 222.000 kroner. Etter tyveriet ble utstillingen pakket ned og gjemt bort på hemmelig adresse. Alt dette arbeidet, samt reparasjoner og tap av gjenstandene har kostet museet 4,1 millioner kroner til sammen.

Den engelske kunsteksperten vitnet i rettssaken mot de seks tiltalte for Kinatyveriet. Gibson har jobbet over 20 år for auksjonshuset Sotheby's og har i dag et eget firma der han selger og fastsetter verdien av kinesiske kunstgjenstander.

— På hvilket grunnlag har du fastsatt verdien av de stjålne gjenstandene, ville aktor Magne Sylta vite.

— På grunnlag av markedspris og på grunnlag av hva det vil koste museet å få dem erstattet, svarte Gibson på telefon fra London.

— Det samlede verditapet er relevant for straffeutmålingen. Men det er også viktig å huske på at kunstgjenstandene har en verdi utover markedspris. Det var en grunn for at de sto på museum, sa Sylta til bt.no.