• Marthe sitter der og kan ikke si et ord. Håper han tenker på det, sier Roy og John Steinar. I går møtte kompisene fyllekjøreren som meide de tre vennene ned.

DAG IDAR TRYGGESTAD

— Det var litt rart å se ham sitte der. Jeg vet ikke hva jeg tenker om ham, men håper han får sin straff, sier Roy Hestetræet (19) og gnurer skoen i betonggulvet.

Han vet inderlig godt at det like godt kunne vært han som i dag var lenket til rullestolen og uten evne til å snakke. Slik som venninnen Marthe, som Bergens Tidende fortalte historien til i går.

— Legene på sykehuset sa jeg hadde hatt englevakt, sier Roy.

Kastet ti meter

Han ble slengt ti meter gjennom luften, men slapp fra det med kraftig hjernerystelse og skader i en fot. Etter flere uker på Haukeland kunne han dra hjem. Trolig blir han helt bra igjen. Skadet ble også kompisen John Steinar Bertelsen (18).

— Jeg så bilen komme mot meg. Mer husker jeg ikke. Det er utrolig at det ikke gikk langt verre. Men det er ille nok som det er. Hver eneste dag har jeg tenkt på Marthe og Roy, sier han.

De to guttene har nettopp vitnet i straffesaken mot mannen som endre livet deres. Og til venninnen.

— Han har aldri gitt oss noen unnskyldning. Det kunne han godt gjort, men hva hjelper det? Skaden har skjedd. Marthe sitter der uten å kunne si noe, sier John Steinar med bitterhet i stemmen.

Snudd opp ned

Det er så uendelig langt mellom stemningen i dag og den som var på ettermiddagen 13. juni i fjor. En sprudlende jente gjorde seg klar til eksamensfest. Guttene skulle også more seg den kvelden. En fyllekjører snudde dagen på hodet og merket dem for livet. En representant for en ukultur Askøy sliter med å bli kvitt.

— Vi som var der og opplevde ulykken, vi har skjønt det. Men det er ikke slik for alle ungdommer på øyen. Alle burde møtt Marthe, da ville de ikke fyllekjørt mer, sier Roy.

Har ikke lært

Han opplever fortsatt at unge som eldre bilførere kjører i fylla. Spesielt nord på øyen. Der er det store avstander og lite politi.

— Det er liksom på bondelandet. Det er greit å kjøre etter å ha tatt seg noen pils, sier han.

— Jeg kjenner en kar som både kjører fort og som har det med å kjøre i fylla. Jeg prøver å advare han og minne han om ulykken, men det hjelper liksom ikke, sier John Steinar.

Angivere vil ingen av ungdommene være.

— Jeg har ringt politiet en gang, men da var jeg anonym. Det er bra å si fra, men vi vil ikke ha bråk med dem det gjelder i ettertid. Slik er det bare, sier Roy.

I går ble de med BT tilbake til ulykkesstedet. Guttene sier ikke mye.

— Vi kan ikke få gjort noe om igjen. Det som skjedde har skjedd. Men jeg ser meg godt om når jeg er ute, og er var for billyder. Lenge slet jeg med å sette meg inn i en bil, forteller John Steinar.

— Men nå er det bedre.

For ham.

TILBAKE: - Vi som opplevde ulykken har skjønt det. Det er ikke slik for alle ungdommer på øyen, sier Roy Hestetræet (t. h.) og John Steinar Bertelsen, tilbake på stedet hvor de og venninnen ble meid ned av en fyllekjører. Selv etter ulykken er det fortsatt mange som kjører i alkorus.
ÅSTEDET: Her viser politiførstebetjent Torgils Lutro (t. v.) retten hvordan ulykken natt til 14. juni i fjor skjedde. Mens to biler står parkert slik som på bildet, blir tre ungdommer meid ned av en fyllekjører som kommer mot. Verst går det med Marthe Hestetræet. 17-åringen blir kastet ti meter gjennom luften, treffer politibilen og kastes over murkanten. Like langt blir Roy Hestetræet (18) slengt. Utrolig nok slipper han fra det med mindre skader.
VENNINNE: Marthe Hestetræet (17) ble skadet for livet. Kompisene slapp med mindre skader. <p/> FOTO: PRIVAT