JENNIFER FOSSNESVEGAR VALDE (foto)

Til tross for øsende regnvær på søndag var det nok av liv under parkdagen i Nygårdsparken. I år fyller en av byens flotteste grønne lunger 125 år, noe som ble høytidelig feiret med underholdning, kakesalg og aktiviteter.

På et par yogamatter i sørenden av parken står Xavier Baron og Cily Samuelsen og strekker seg mot himmelen. De gjør en hilsen for å lokke frem solen.

Øvelsen skal gjentas 108 ganger og tilskuere må fritt henge seg på.

Yoga var neppe noe grunnleggerne av Nygårdsparken hadde i tankene da parken ble åpnet i 1885 i engelsk landskapsstil.

Badet i fontenen

Men litt mer tradisjonelle aktiviteter som tautrekking og sekkeløp må også til på en dag som denne. Ekstra gøy siden plenen er full av regnvann og gjørme.

— Vi falt ikke, eller, jo jeg dyttet han, sier Sofie Johannessen og dulter til kameraten Mathias Torheim Slettebak.

13-åringene og venninnen Frida Fluge har akkurat hatt en runde med sekkehopping på det våte og glatte gresset. Før det hadde jentene allerede prøvd seg ute på yogamatten.

— Det var ganske tungt. De sa at vi skulle gjøre samme øvelse 108 ganger, men vi ga oss på 12, sier Frida.

De regner parken som sin egen, de bor tross alt på Møhlenpris.

Her er de så ofte de kan.

— Vi pleier å ha piknik her, forteller Frida.

— Og når det er mange studenter her pleier vi å leke studentgjemsel, sier Sofie.

For dem som ikke er kjent med denne variasjonen av gjemmeleken, så kan det forklares at den som gjemmer seg må sette seg blant studenter og prøve å gå i ett med dem.

— Jeg har badet i fontenen der! Men det var da jeg var fire år og det ikke var sprøyter i vannet. Det var motbydelig, forteller Mathias.

Ungdommene forteller at de alltid har fått bruke parken, og ikke er redd for de narkomane som ofte forbindes med stedet.

Ideell for alle

— Hovedmålet med dagen er at alle skal bruke parken. Når det er fint vær er det mange studenter som soler seg, men den er jo ideell for alle aldersgrupper, sier Helle Nyvold i Møhlenpris Vel.

— Det er nødvendig med en dag som denne for å få folk til å bruke parken, men den blir brukt mye ellers også, sier Gunnar Haugen, formann i Nygårdsparkens venner.

— Altfor mange trekker inn de narkomane med en gang det snakkes som parken. Vi gjør ikke det. Vi fokuserer på det positive og om hvor fint det er her med trærne og plenene som er laget for lek, forteller han.

Ung rakettforsker

Både dukketeater, Bob Dylan-sanger og trylleshow var noen av det de våte, men fornøyde tilskuerne fikk med seg fra scenen som er satt opp.

Men det var det som skjedde utenfor scenen som trakk flest nysgjerrige barneblikk.

Sebastian Minde (6) prøver seg som rakettforsker. Han pumper hardt på en håndpumpe festet til en slange som går til en brusflaske fylt med vann og svisj! Flasken fyker med rakettfart opp en line.

— Det var gøy, konstaterer Sebastian.