Helsebyråd Trude Drevland er opprørt over den tragiske hendelsen, og ønsker å forhindre lignende tilfelle i framtiden.

— Dette er antagelig et hendelig uhell. Vi vil aldri kunne gardere oss fullstendig mot ulykker. Men det vil alltid kunne reises spørsmål om hva kommunen gjør, og vi tar denne saken på alvor, sier Drevland til bt.no.

Helsevernetaten i kommunen skal derfor gjennomføre en ekstra kontroll av alle de 68 barneparkene i Bergen.

— Vi vil forsikre oss om at det er trygt for barna. Inspektørene vil gå en ekstra runde og kontrollere apparatene, sier Drevland.

Helsevernetaten har kontinuerlig tilsyn med barnehager og barneparker. De som nettopp er kontrollert, vil ikke bli sjekket i denne omgang. Likevel er det en omfattende jobb som venter.

— Det er klart at dette blir et ekstra arbeid. Men det er viktig at kommunen skaper trygghet, selv om jeg ikke vil skape noen falsk trygghet, sier Drevland.

Den fire år gamle jenten kjemper fremdeles for livet på Haukeland universitetssykehus. Jenten pådrog seg alvorlige kvelningsskader, og fikk i natt intensiv behandling på sykehuset. Tilstanden hennes betegnes i morgentimene i dag som kritisk og ustabil.

Sykepleiere til stede

Den tragiske ulykken skjedde i Steinsvik barnepark ved 14-tiden i går. Fireåringen skulle ut og leke som vanlig, og fikk hjelp av en av de ansatte til å få på regntøy. Så løp hun til klatrehuset på baksiden.

— Like etter kom barna og fortalte at hun hadde satt seg fast, sier styrer Birgit Erdmann til Bergens Tidende.

Fireåringens mor jobber i barneparken, og gikk for å se etter datteren. Hun fant fireåringen hengende fra taket med hodet i klem.

Ingen vet hvordan jenten har satt hodet fast mellom bjelkene. Hun er for liten til å nå opp til taket på egen hånd.

— Det var to sykepleiere til stede da ulykken skjedde. Den ene jobber her, og den andre var tilfeldigvis innom for å hente barnet sitt, sier Erdmann.

De to sykepleierne tok hånd om jenten, og la henne i stabilt sideleie. Hun skal da ha fått pusten igjen, og gråt på vei til ambulansen.

— Vi trodde og håpet at hun ikke var alvorlig skadet. Ambulansepersonellet sa at sykepleierne hadde gjort alt etter boken. Det var forferdelig å høre at tilstanden er så alvorlig, sier Erdmann.

Hun er sykmeldt for tiden, men bor like ved barneparken.

- Hørte helikopteret

— Jeg hørte ambulansehelikopteret da det landet. Det første jeg tenkte var at det var skjedd en ulykke i barneparken. Det er vårt verste mareritt. Nå håper vi bare inderlig at det går bra med henne, sier styreren.

Hendelsen har gått sterkt inn på de ansatte. Lekehuset i to etasjer ble bygget av faren til en av barna i barneparken for flere år siden. Erdmann understreker at lekeområdet er blitt kontrollert, og at alt er forskriftsmessig.

— I tillegg går vi over alle apparater en gang i måned og sjekker dem for slitasje. Ulykker kan dessverre skje uansett hvordan vi garderer oss.

Også politiet understreker at det ikke er mistanke om at noen kan lastes for det som skjedde.

— Det er ingenting som tyder på at det er noe galt med lekeapparatet. Dette fremstår som en tragisk hendelse, som det er vanskelig å gardere seg mot, sier politibetjent Jørgen Brandshaug ved Fana politistasjon til BT.

I går gjorde han sammen med kolleger undersøkelser på ulykkesstedet.

— Vi sikrer bildebevis for den videre etterforskningen. Det er ikke stort mer vi kan gjøre nå, sier Brandshaug.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er varslet om den tragiske hendelsen. De er de som har det overordnede ansvaret ved slike ulykker.

I går ettermiddag ble trappen i lekehuset fjernet, og åpningen lukket.

— Jeg har mest lyst å rive det. Selv om det ikke er noe galt med huset, vil jeg ikke la det bli stående etter det som skjedde, sier Erdmann.

FASTKLEMT: Det var her, mellom taket og tverrbjelken, den fire år gamle jenten ble hengende fast. FOTO: JAN M. LILLEBØ