• Tenk på et torg, oppfordret Bysiden da Torget i Bergen utlyste sin idékonkurranse i juni. Siden da har ikke telefonen stått stille på torgkontoret på Zachariasbryggen. «Alle» tenner på Torget.

Og blant «alle» er også Snøhetta, arkitektfirmaet som tegnet det berømte biblioteket i egyptiske Alexandria – og som vant arkitektkonkurransen om ny opera i Bjørvika i Oslo. Nå snuser de på Torget i Bergen. De også.

— Vi har allerede en liste med sytti navn på arkitekter, designere, ingeniører og andre som har tatt kontakt for å få tilsendt prospektet med retningslinjene for konkurransen, forteller en lett himmelfallen daglig leder for Torget i Bergen, Arild Helland.

Han innrømmer glatt at han ikke trodde interessen ville bli så overveldende stor.

— Og så imponerende, kan vi utvilsomt legge til.

«Tunge» navn

For hva ser vi ikke av «tunge» navn på den foreløpige listen over mulige torgbyggere. Som for eksempel SCC Norman, Hordaland Kunstsenter, NCC Norge, NCC Bygg, NCC Anlegg, Instanes AS, Mette & Morten Molden og, som nevnt, Snøhetta.

For å nevne noen av navnene som borger for at det ikke blir noe vanlig partytelt vi kommer til å ende opp med når Torget nå skal bli «helårstorg».

Dessuten swinger det med arkitektadresser fra Danmark og Sverige, ja attpåtil USA. Og elleve fra Oslo. Men også fra Tysnes, Lyngør, Indre Arna, Fyllingsdalen og Tønsberg. Og mange flere.

Å levere idémat til det «nye» Torget i Bergen vil åpenbart bli et prestisjeprosjekt av de helt store.

Kjempefornøyd

— Klart vi er kjempefornøyd med den store interessen, sier Helland. Han har akkurat vært en visningsrunde med en representant for et av firmaene på listen.

— Både vi og torghandlerne er av den klare oppfatning at deltakerne bør vite mest mulig om våre intensjoner, både når det gjelder materialvalg, fleksibiltet og bruk, sier Helland.

Han tror at enda flere enn de første 70 vil melde sin interesse før innleveringsfristen løper ut 30.september.

Da juryen med Det Nyttige Selskabs Johan F. Kroepelien som formann trer sammen for å peke på det beste forslaget, med 230.000 bergensere hengende over skuldrene.

— Men aller først skal vi i oktober stille ut alle forslag, slik at mannen og kvinnen i gaten kan si sitt om hvordan de mener Torget bør bli, forteller Helland.

Vil ha visjon

Av kravene Torget setter til de innleverte forslagene, fremgår det at de skal inneholde blant annet en kortfattet visjon og analyse.

Man ber også om en plan for bruk av torgområdet, en skisse over lagerfasiliteter, en skisse av blomsterpaviljong og plassering av toalettfasiliteter for publikum og båtfolk.

— For Fisketorget og Frukttorgets vedkommende ønsker vi i utgangspunktet forslag på løsninger som ikke er permanente, men permanente løsninger vil ikke bli forkastet, sier Helland.

I prospektdelen som tar for seg materialvalg heter det at deltakerne må ta hensyn til enkelt vedlikehold, mye nedbør og hard belastning ved renhold. Førstepremien i den profesjonelle konkurransen er 60.000 kroner, mens vinnerne den åpne konkurransen blant annet belønnes med reise til Stockholm for to personer.

Reker på Triangelen

– Vi ser ikke bort fra at den endelige løsningen kan bli et samvirke mellom flere forslag, både fra de profesjonelle og fra den åpne konkurransen, tenker Helland høyt.

Han er også nysgjerrig på om noen av deltakerne vil finne en god løsning for ny etablering av gamle dagers Triangelen, den flotte honnørbryggen som lå innerst i Vågen.

— For et sted det kan bli å spise reker en sommerdag! drømmer han, torgsjefen.

TILFREDS: - Vi er veldig tilfreds med den overveldende store interessen for idékonkurransen for det fremtidige Torget , sier Arild Helland, daglig leder av Torget i Bergen AS.
FOTO: VEGAR VALDE