— Jeg ønsker ikke å legge skjul på at vi som lokalt politi ser med bekymring på holdninger og handlinger i enkelte arbeidermiljøer på Mongstad, sier etterforskningsleder Svein Fammestad ved Lindås og Meland lensmannskontor til Dagbladet.no .

Ifølge politiet og andre kilder nettavisen har snakket med er det svært mye fyll blant arbeiderne på Mongstad.

Anmeldt for trusler

I sommer ble en britisk mann tatt for fyllekjøring på anleggsområdet. Han kjørte da en personellbuss med arbeidere i. Det er også vanlig at politiet tar mellom en og tre utenlandske arbeidere for fyllekjøring i måneden.

— Det sier seg selv at fyll ikke hører sammen med de krevende og farlige arbeidsoperasjonene inne på Mongstad-anlegget. Bakfulle eller berusede personer har selvsagt ingen-ting inne på området å gjøre, sier Fammestad til Dagbladet.no.

I tillegg til jobbfylla er det britiske selskapet Ledwood anmeldt for trusler. En kvinnelig vekter skal ha blitt fortalt at hun skulle "tas en gang for alle".

Beruset da alarmen gikk

Det er bare to uker siden StatoilHydro måtte stanse deler av virksomheten ved Mongstad etter at Petroleumstilsynet avdekket sosial dumping hos et nederlandsk entreprenørselskap.

Da alarmen gikk i august i år på grunn av en gasslekkasje var flere av arbeiderne på boligriggen så beruset at de nesten ikke klarte å komme seg ut.

— Mange arbeidere var beruset. Det holdt ikke å anmode folk om å evakuere. Securitas-vektere måtte utløse de interne brannalarmene på flere boligrigger for å få folk ut av bygningene. Og selv da tok mange med seg ølkasser før de gikk, slik at de hadde proviant under evakuerings-perioden, sier Fammestad til dagbladet.no

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Flere av arbeiderne på Mongstad frykter for sikkerheten i en nødsituasjon. Grunnen er at mange har et unormalt høyt alkoholforbruk.