Den siste uken er det meldt om en oppblomstring av illeluktende alger i sjøen rundt Bergen og Sotra.

— Det ser ut som en kraftig oppblomstring av brunalger, men jeg klarer ikke å si noe om hva slags brunalge det er, sier Kathrine Lekang, stipendiat ved institutt for biologi ved Universitetet i Bergen, etter å ha sett på bilder av den brune massen i sjøen.

— Jeg vet ikke om disse algene er giftige, eller om det er noen helserisiko. Noen alger er farlige, mens andre ikke er det. Jeg ville uansett ikke badet der selv, sier Lekang.

Sesongbetont

- Hvorfor skjer dette?

— Det skjer hvis man får et overskudd av næringsstoffer som er gunstig for dem, og forholdene ligger til rette for det. Da kan man få en oppblomstring. Faren er ofte at hvis det er et lukket område, kan området bli tømt for oksygen, sier Lekang.

Oksygenmangel er en trussel for fisk og annet liv i havet. Algeoppblomstring er sesongbetont, forteller hun.

— Det så tett ut, så det kan være det foregår en nedbryting av alger, eller at det er tomt for oksygen. Da kan det blomstre opp andre bakterier som skaper lukt. Hvis det lukter sulfid, er det nok oksygenmangel, men mest sannsynlig er det en nedbryting som foregår.

Brun og illeluktende masse

Ingunn Aastvedt har vært på hytten på Bjørge i Fyllingsdalen hele uken sammen med mann, hund og katt. Der har de sett fenomenet hver eneste dag.

— Vi våkner hver dag til et tjukt belte av brun og illeluktende masse, som legger seg langs kaier, inni viker og inntil båtene, sier Aastvedt.

Hun synes at det har vært oppsiktsvekkende lite bading i området med tanke på det fine været som har vært den siste tiden.

— Det frister ikke akkurat å hoppe ut i sjøen sånn som det er nå. Da hunden min badet, stinket den kloakk da den kom opp igjen, sier hun.

Aastvedt sier at de har sett den brune massen i sjøen sporadisk gjennom vinteren, men at den nå de siste dagene har vært hver eneste dag.

— Jeg har gått i fjæresteinene her i over 40 år, og har aldri sett noe lignende.

Har du sett algeoppblomstring andre steder i det siste? Skriv gjerne en liten rapport i kommentarfeltet!

alger.jpg
Privat
GRISERI: Også her i Bjorøyhamn i Fjell kommune er sjøen brun og illeluktende for tiden.
Privat