Mannen har lenge vært etterlyst internt i politiet, men han har nå også status som savnet person.

— Familien hans er bekymret og har bedt politiet om å gå ut med en offentlig etterlysning, sier operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt.

Den savnede rømte fra Bergen Fengsel 29. august, men ble sist observert på Vallahøgda mellom Nesttun og Kalandseid to dager senere. Siden den gang finnes ingen livstegn.

Signalement

Politiet har sendt ut følgende signalement av mannen:

  • Alexander Neteland, 22 år
  • Mann, 185 cm høy
  • Slank
  • Kort hår
  • Iført svart jakke, muligens med hette, svart bukse og svarte boots
  • Bar muligens på en svart sekkOpplysninger om den savnede kan gis til Hordaland Politidistrikt på telefon 55 91 91 00, 55 55 63 00 eller mobil 907 67 771.

Politiet er særlig interessert i om noen har sett eller snakket med den savnede etter 31. august.

Den savnede dro hjemmom etter rømningen, men la på sprang da politiet kom for å pågripe ham. Siden har ingen sett ham.

Politiet mener det er sannsynlig at Neteland har gjemt seg for å slippe å dra tilbake til fengsel. De utelukker imidlertid ikke at noen kan ha skjedd med ham, siden det har gått så lang tid uten livstegn.

Rømte med to andre

Alexander Neteland var på utflukt til Eikås Motorsenter da rømningen skjedde. Totalt seks fanger og tre voktere delktok på turen, en såkalt sosial fremstilling. Fangene skulle få se på et motorstevne.

Neteland stakk av, sammen med to andre fanger. De to andre kom raskt til rette, mens Neteland altså fortsatt er på rømmen.

De tre fangene som stakk av hadde gått for seg selv, uten direkte oppsyn, et kvarters tid før det ble slått alarm.

Regelverket for slike utflukter er strammet opp etter rømningene, opplyste fengselsdirektør Ketil Evjen til BT i oktober.

Neteland regnes ikke som spesielt farlig, ifølge politiet. Det er ikke rapportert om noe voldsutøvelse i forbindelse med rømningen.

Advokat: Vet ingenting

Den savnedes forsvarer, Ole-Petter Grythe Hoff, har vært i kontakt med politiet etter forsvinningen. Han sier at han ikke aner hvor Neteland kan ha gjort av seg.

— Jeg har ikke snakket med ham på flere måneder, sier advokaten.

- Før eller etter forsvinningen?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier han.

bt.no vet at den savnede 22-åringen skulle ha møtt i en rettssak i november. Saken er nå utsatt til våren.

Savnet av foreldrene

Politiets siste konkrete opplysninger om Neteland er fra 31. august, ifølge politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt.

Det er foreløpig ingenting som tyder på at den savnede er blitt utsatt for noe kriminelt.

— Vi har ingen spesielle ting som tyder på det. Da han rømte, ble han rutinemessig etterlyst. Nå er det foreldrene som meldte ham savnet for en uke siden. Derfor har vi foretatt en hel del undersøkelser, og går nå ut for å prøve å få opplysninger fra publikum og kjente av ham, sier Krogvold.