Alex Skulstad (22) fra Bergen er fortvilet og irritert etter å ha fått sitt første forelegg.

To minutter hjemmefra søndag kveld ble han innhentet av politi med blålys og sirener under Puddefjordsbroen i Bergen.

Skiltet løsnet

Skulstad hadde hatt et ryggeuhell med sin Mitsubishi Lancer. Skilltet løsnet delvis og skrapet i bakken. Derfor tok han det helt av og la det godt synlig i frontruten.

— Dette er uforsvarlig, sa politiet. Jeg forklarte at jeg hadde tatt det inn fordi det hang løst, og plassert det i vinduet så de kunne se det, forteller han til bt.no.

Det hjalp ikke å argumentere - til slutt slo politimannen fast at sjåføren er ansvarlig for at bilen skal være i forskriftsmessig stand. Han delte ut et forelegg på 2000 kroner.

— Jeg sa at jeg var to minutter hjemmefra og at det ville ta meg ytterligere to minutter å fikse skiltet. Allikevel nektet han. Men jeg fikk lov til å kjøre hjem, sier Skulstad.

Har klaget

Han har allerede klaget på forelegget. Tusenlappene svir ekstra siden han er vernepliktig på Haakonsvern.

Nå håper han at uklarheter i lovteksten kan berge de sure pengene.

— Politiet hadde krysset av for en paragraf om at skilt mangler. Det er jo ikke riktig. Hvis det ikke er skilt i bilen i det hele tatt, så skal du bli straffet, sier han.

Kommer trolig ingen vei

Men 22-åringen kommer trolig ingen vei, ifølge en ekspert bt.no har snakket med.

Advokat og seniorrådgiver i NAF, André Fimreite, sier at politiet har utøvd «en streng praksis», men at de har loven på sin side.

— Juridisk sett står han ikke så sterkt. Fra flere vinkler kan skiltet være vel så godt opplyst som om det hang fremme, men ifølge kjøretøyforskriften skal det være skilt foran og bak. Det skyldes blant annet at fotobokser og automatiske bomstasjoner er innstilt på å fotografere grillen, sier Fimreite.

Politiet på stedet skal ha oppgitt en annen forklaring: Hvis en bil uten kjennetegn blir innblandet i en ulykke, kan det føre til problemer.

— Så kan du si at det går an å bruke skjønn fra politiets side. Du har eksempler på at et frontlys er gått, der bilister har fått beskjed om å komme seg til nærmeste bensinstasjon, sier Fimreite til bt.no.

Tips om trafikksaker? Ring eller send MMS til 2211

FORELEGGET: Politiet har markert at «foreskrevne kjennetegn» mangler. Men mangler skiltet egentlig når det ligger godt synlig i frontruten?
PRIVAT